Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.

Ο Σόιμπε εκτίμησε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι το ουσιώδες σήμερα, αλλά το βασικό είναι να κινηθεί η Ελλάδα με τέτοιο τρόπο ώστε η οικονομία της να γίνει αποτελεσματικότερη. Το να παράσχει ελάφρυνση χρέους δεν θα βοηθήσει στην μακροχρόνια επιτυχία, εκτίμησε.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, βρισκόταν σε ένα πολλά υποσχόμενο μονοπάτι. Τώρα η νέα κυβέρνηση θέλει να αλλάξει τα πράγματα και πρέπει να μας εξηγήσει πώς οραματίζεται το δρόμο εμπρός.

Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι χώρες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα έχουν αρχίσει ήδη να δράττουν τους καρπούς των κόπων τους, ενώ σημείωσε ότι κατά την εμπειρία του όλες οι δημοκρατικές κυβερνήσεις επιλέγουν την εύκολη λύση, αν αυτή είναι διαθέσιμη.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι εάν κάποιος, το Πεκίνο, η Μόσχα ή η Ουάσινγκτον, βρεθεί να δώσει ποσά της τάξης των χρημάτων που δόθηκαν στην Ελλάδα θα ήταν ευπρόσδεκτος. Όμως -πρόσθεσε- αυτό είναι δύσκολο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε τον Γιάνη Βαρουφάκη έμπειρο οικονομολόγο, είπε όμως ότι δεν θα συναντηθεί μαζί του στην Ουάσινγκτον και παραδέχτηκε ότι δεν θα άλλαζε τη θέση του με εκείνη του έλληνα υπουργού Οικονομικών.

Παραδέχτηκε επίσης ότι η Γερμανία απολαμβάνει τα μεγαλύτερα οφέλη από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και είναι προς το συμφέρον της να υπερασπιστεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, άρα και να δείξει αλληλεγγύη. «Η αλληλεγγύη, όμως δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης», συμπλήρωσε.