«Kαλύτερες, σταθερές και πιο διαφανείς συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών», ζητά με ανοιχτή επιστολή του προς την Κομισιόν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών για Θέματα Ανταγωνισμού (ECTA).

Στην επιστολή που συνυπογράφουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων, μεταξύ των οποίων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, τονίζεται ότι «τις επενδύσεις τις φέρνει ο ανταγωνισμός και όχι τα μονοπώλια».

Σύμφωνα με τον ECTA, οι στόχοι που έχουν τεθεί στην ψηφιακή ατζέντα 2020 για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, είναι φιλόδοξοι και η απόσταση που πρέπει να διανυθεί για την κάλυψή τους μεγάλη. Ωστόσο, επισημαίνεται, ότι «με την κατάλληλη ρυθμιστική πολιτική και τη συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων για τη δημιουργία διαφανούς, προβλέψιμου και ανταγωνιστικού επενδυτικού περιβάλλοντος, το λαμπρό ψηφιακό μέλλον της ψηφιακής ατζέντας μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, ο ECTA τονίζει πως «η υποτιθέμενη υστέρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επενδύσεις σε ευρυζωνικά δίκτυα και υποδομές νέας γενιάς, αποδεικνύεται μύθος, σύμφωνα με τις εγκυρότερες διεθνείς πηγές σχετικών δεδομένων, ενώ, ανεξαρτήτως μεγέθους, πάροχοι με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα ανάπτυξης έχουν ικανοποιητική πρόσβαση σε πηγές κεφαλαίων».

Διαχρονικά, αναφέρει ο ECTA, έχει αποδειχθεί πως όσο καλύτερες, πιο σταθερές και πιο διαφανείς είναι οι συνθήκες ανταγωνισμού σε μια αγορά, τόσο πιο ελκυστική σε επενδύσεις είναι η αγορά αυτή. Ενώ, λοιπόν, υπάρχει μία έντονη διαμάχη σχετικά με την εμφάνιση καινούριων μονοπωλίων, η άνοδος των παλαιών μονοπωλίων φαίνεται να περνά απαρατήρητη ή ακόμα και να πριμοδοτείται και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή, αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.Ηδη, τα μερίδια αγοράς των παλαιών μονοπωλίων σε δίκτυα VDSL, κυμαίνονται γύρω στο 86% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η άμεση ή έμμεση ενίσχυση των μονοπωλίων αντί της προώθησης μιας υγιούς και ανταγωνιστικής αγοράς, είναι εξίσου κακή σήμερα, όσο ήταν και δεκαετίες πριν», τονίζει ο ECTA και συμπληρώνει: «Τα μονοπώλια ή τα ολιγοπώλια, ποτέ δεν θα εξυπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, ενώ στόχος της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς θα πρέπει να είναι η ωφέλεια των τελικών χρηστών, δηλαδή των πολιτών και καταναλωτών, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν πολλαπλές επιλογές, σε υψηλές ταχύτητες, καινοτόμες λύσεις και προσιτές τιμές». Η επιστολή καταλήγει, ότι «η Ευρώπη θα αποτύχει εάν ευνοήσει τα μονοπώλια ή τα δυοπώλια και ότι ο ασφαλέστερος τρόπος για ένα λαμπρό ψηφιακό μέλλον, είναι ο ανταγωνισμός».