Ένας Τούρκος εισαγγελέας πρότεινε σήμερα τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας που είχε αναλάβει τη διαχείριση του ορυχείου της Σόμα να περάσουν το υπόλοιπο της ζωή τους στην φυλακή, τη δεύτερη ημέρα της δίκης που διεξάγεται σε τεταμένη ατμόσφαιρα για την τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε 301 ανθρακωρύχους πριν από έναν χρόνο.

Ενώπιον εκατοντάδων συγγενών των θυμάτων που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του μικρού δικαστηρίου του Ακχισάρ (Αξάριον-Θυάτειρα, δυτική Τουρκία), ο εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Soma Komur, Τζαν Γκιουρκάν, ποινές κάθειρξης από 25 χρόνια έως ισόβια για καθέναν από τους 301 νεκρούς και ποινή φυλάκισης 3 ετών για καθέναν από τους 162 τραυματίες του δυστυχήματος.

Η τουρκική Δικαιοσύνη κατηγορεί τη διεύθυνση της Soma Komur ότι εσκεμμένα επέδειξε αμέλεια για την ασφάλεια των εργαζομένων στο ορυχείο και τους επέβαλε να εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, στο όνομα του κέρδους.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, ένας δικαστικός υπάλληλος ανέγνωσε τις καταθέσεις των 8 κατηγορουμένων που έδωσαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, στις οποίες απέρριπταν τις κατηγορίες που τους προσάπτουν.

«Δεν είμαι παρά ένας διευθυντής και καθώς δε έχω καμία τεχνική κατάρτιση, δε μπορώ να θεωρηθώ υπεύθυνος για ό,τι συνέβη» υποστήριξε ο επικεφαλής της εταιρείας κατά τη διάρκεια μιας ανάκρισης.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα για τις αιτίες αυτού του δυστυχήματος» προσέθεσε ο Γκιουρκάν κάνοντας λόγο για ένα «σαμποτάζ».

Η ανάγνωση της κατάθεσής του προκάλεσε την οργή των συγγενών που ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες.

Ο Γκιουρκάν που έχει προφυλακιστεί και κρατείται στη Σμύρνη (δυτικά) και άλλα 7 στελέχη της εταιρείας εμφανίστηκαν σήμερα για πρώτη φορά στο δικαστήριο με έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων καταφέρθηκαν εναντίον τους.

«Μακάρι ο Αλλάχ να κάψει αυτούς τους αμαρτωλούς στην κόλαση για την αιωνιότητα» φώναξε η χήρα ενός θύματος.