Στην εκταφή περίπου 400 αμερικανών πεζοναυτών που σκοτώθηκαν στο Περλ Χάρμπορ θα προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρωτοποριακή προσπάθεια ταυτοποίησης των οστών μέσω προηγμένων τεστ DNA.

Οι ναύτες και οι πεζοναύτες επέβαιναν στο θωρηκτό «Οκλαχόμα», όταν τορπιλίστηκε από τους Ιάπωνες το 1941. Θάφτηκαν ομαδικά στη Χαβάη. Κατόπιν απόφασης του Πενταγώνου ωστόσο, επτά δεκαετίες μετά την αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα της Χαβάης που έβαλε τις ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οστά θα μεταφερθούν στο εργαστήριο, με απώτερο στόχο να επαναταφούν με στρατιωτικές τιμές.

«Η πρόσφατη πρόοδος στην εγκληματολογική επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και η συνδρομή των οικογενειών που είναι πρόθυμες να παράσχουν γενεαλογικές πληροφορίες, έχουν πλέον καταστήσει δυνατή την αναγνώριση πολλών πεζοναυτών που παραμένουν θαμμένοι με την ένδειξη “άγνωστος”», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Αμυνας Ρόμπερ Γουόρκ.

Μέχρι σήμερα, έχουν αναγνωριστεί μόνο 35 από τους συνολικά 429 ναύτες και πεζοναύτες που επέβαιναν στο θωρηκτό «Οκλαχόμα», ένα από τα δεκάδες πολεμικά πλοία στα οποία επιτέθηκαν τα ιαπωνικά υποβρύχια και αεροσκάφη την 7η Δεκεμβρίου του 1941. Συνολικά, περισσότεροι από 2.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση που τερμάτισε την αμερικανική ουδετερότητα. Την επόμενη μέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου εναντίον της Γερμανίας και της Ιταλίας.