«Δεν θέλω ούτε καν να διανοηθώ το ενδεχόμενο ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει» δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για το ελληνικό ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε η διατήρηση των κύριων επιτοκίων αναφοράς του ευρώ στα σημερινά επίπεδα.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες, είπε ο Μάριο Ντράγκι.

«Δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance)», πρόσθεσε.

Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ντράγκι.

«Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν» μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης, ο Ντράγκι σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται. «Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες, περιλαμβανομένων των ερευνών συγκυρίας έως τον Μάρτιο, υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική στο τέλος του 2014. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη σταδιακά θα διευρύνεται και θα ενισχύεται», τόνισε.

«Η ζήτηση για εξαγωγές από την ευρωζώνη αναμένεται να ωφεληθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιθανόν να συνεχίσει να περιορίζεται από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε διάφορους τομείς και τον χαλαρό ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε.

Ο Ντράγκι υποβάθμισε τις πρόσφατες εκτιμήσεις που έγιναν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων, κυρίως κρατικών, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει, λόγω των ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας.

Η ΕΚΤ, τόνισε, θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει για αγορές ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

«Εστιάζουμε στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων πολιτικής», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι «επαρκώς ευέλικτο» για να προσαρμοσθεί, αν χρειασθεί.

Για τον κεντρικό τραπεζίτη, η εφαρμογή του QE προχωρά ομαλά, ενώ σημείωσε ότι είναι «λίγο υπερβολικές» οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί, αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει ομόλογα για να αγοράσει, ώστε να καλύψει τον στόχο του 1 τρισ. ευρώ. «Δεν βλέπουμε πρόβλημα», δήλωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα έχουν χαλαρώσει σημαντικά τους περασμένους μήνες και οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της ζήτησης πιστώσεων».

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο Ντράγκι είπε ότι τον Μάρτιο ήταν οριακά αρνητικός (-0,1%), προσθέτοντας ότι αν και μπορεί να παραμείνει χαμηλός ή αρνητικός τους επόμενους μήνες, «αναμένεται να αυξηθεί αργότερα το 2015 και να συνεχίσει να αυξάνεται το 2016 και το 2017».

Επίθεση με… κονφετί

Λίγο νωρίτερα είχε διακοπεί αιφνιδίως η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όταν μια νεαρή γυναίκα που διαμαρτυρόταν για την πολιτική του ιδρύματος εισέβαλε στον χώρο της συνέντευξης και άρχισε να φωνάζει «τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ».

Η ίδια είχε γράψει και στο μπλουζάκι της «τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ», ολίγον ανορθόγραφα και… πιπεράτα: «End the ECB Dick-Tatorship».

Η 21χρονη διαδηλώτρια από το Αμβούργο πήδηξε πάνω στο τραπέζι που βρισκόταν μπροστά στον Ντράγκι και του πέταξε κονφετί και φύλλα χαρτιού. Αμέσως απομακρύνθηκε από αστυνομικούς σηκωτή.

Η νεαρή γυναίκα άφησε επί τόπου ένα μήνυμα δακτυλογραφημένο στα αγγλικά. «ΕΚΤ, Αφέντη του σύμπαντος σας υπενθυμίζω πως δεν υπάρχει θεός όμως υπάρχουν άνθρωποι πίσω από αυτές τις ζωές και αν βασιλεύετε αντί να υπηρετείτε θα ακούσετε τις φωνές μας», γράφει το μήνυμα αυτό. «Σήμερα είμαι μια πεταλούδα που σας στέλνει μια φράση, φοβηθείτε όμως, θα έρθουν κι άλλα. Η ΕΚΤ δεν απαλλάχθηκε από το χρέος της», καταλήγει.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης αποκαλύφθηκε η ταυτότητα της.

Πρόκειται για την Γιοζεφίνε Βιτ, 21 ετών και πρώην μέλος των Femen.

Η Βιτ είναι η διαδηλώτρια που εμφανίστηκε πέρυσι γυμνόστηθη μπροστά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν εκείνος είχε επισκεφθεί το Αμβούργο με τη γερμανίδα καγκελάριο.

Τον Δεκέμβριο του 2013, η νεαρή ακτιβίστρια ανέβηκε στην Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού Ναού της Κολονίας, στη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας. Η νεαρή έβγαλε τα ρούχα της μένοντας μόνο με το εσώρουχο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η γυναίκα κατάγεται από το Αμβούργο.

Ο Ντράγκι, ο οποίος σήκωσε τα χέρια του για να καλύψει το πρόσωπό του από την επίθεση, έμοιαζε έκπληκτος, όμως δεν τραυματίστηκε και λίγο αργότερα συνέχισε χαμογελαστός τη συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΚΤ σταμάτησε την απευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου την ώρα που άνδρες της ασφάλειας άρπαξαν τη νεαρή για να την απομακρύνουν.

Εκείνη πάντως πρόλαβε να σηκώσει το χέρι της και να σχηματίσει με τα δάχτυλά της το σήμα της νίκης χαμογελώντας, καθώς δύο άνδρες με γκρι κοστούμια την απομάκρυναν κρατώντας την από τα χέρια και τα πόδια.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η φεμινιστική ακτιβιστική οργάνωση FEMEN, γνωστή για τις γυμνόστηθες διαδηλώσεις της ενάντια στην αντρική «οικονομική, πολιτιστική και ιδεολογική κατοχή». Η ανάληψη της ευθύνης έγινε μέσω μηνύματος στο Twitter.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΚΤ, η διαδηλώτρια είχε εγγραφεί στη λίστα των συμμετεχόντων ως δημοσιογράφος ενός ΜΜΕ στο οποίο, φυσικά, δεν εργάζεται.

«Θα την αφήσουμε ελεύθερη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμείνει υπό κράτηση, διότι είχε το δικαίωμα να βρίσκεται εκεί και δεν τραυμάτισε κανέναν», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας.