Ισχυρές αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων κατά τις επιθέσεις του περασμένου Μαρτίου στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών, υποστηρίζει ότι έχει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναλάβει δράση.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του τη Τρίτη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, βίντεο και φωτογραφίες, τα οποία αποδεικνύουν τη χρήση χημικών σε τρεις επιθέσεις, κατά τις οποίες ελικόπτερα της συριακής κυβέρνησης έριξαν βαρέλια με χλώριο.

«Οι συριακές Αρχές επέδειξαν για μία ακόμη φορά πλήρη αδιαφορία για την ανθρώπινη δυστυχία, παραβιάζοντας την παγκόσμια απαγόρευση του χημικού πολέμου», δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι, αναπληρωτής διευθυντής για τη Μέση Ανατολή της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα χημικά όπλα να απαντούν με χρήση στρατιωτικής βίας σε αυτό που συνιστά «παραβίαση της συνθήκης», η οποία έχει υπογραφεί από τη Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων. Σύροι διασώστες ωστόσο ανέφεραν ότι τουλάχιστον 206 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ για έντονη μυρωδιά χλωρίου στις επιθέσεις που έλαβαν χώρα από τις 16 έως τις 31 Μαρτίου κάνουν λόγο γιατροί και δημοσιογράφοι στην περιοχή.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθυμίζει ότι η Δαμασκός υπέγραψε τον Δεκέμβριο του 2013 τη Σύμβαση για την κατάργηση των χημικών όπλων και ότι στις 6 Μαρτίου του 2015 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει τη χρήση του αερίου χλωρίου ως χημικού όπλου στη συριακή σύγκρουση, χωρίς να κατονομάζει τους υπεύθυνους.