Έξι ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες παρά τη συμφωνία εκεχειρίας, δήλωσε την Τρίτη ο στρατός του Κιέβου, ενώ η Γερμανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Ουκρανία έκαναν έκκληση προκειμένου να τερματιστούν οι σκληρές μάχες οι οποίες έχουν αναζωπυρωθεί.

Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, παραβιάζοντας την εκεχειρία που επιτεύχθηκε πριν από δύο μήνες και παραμένει τυπικά σε ισχύ, αν και σχεδόν καθημερινά καταγράφονται απώλειες.

«Η κατάσταση επί του πεδίου παραμένει ασταθής. Ένοπλες επιθέσεις από τον εχθρό καταγράφονται σχεδόν σε όλα στα σημεία (του μετώπου)», ανέφερε σε ενημέρωση Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο εκπρόσωπος Αντρίι Λισένκο.

Η πιο έντονη ανταλλαγή πυρών χθες σημειώθηκε γύρω από χωριά κοντά στο υπό τον έλεγχο των ανταρτών Ντονέτσκ, είπε ο Λισένκο. Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις περιστάσεις υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι έξι στρατιώτες – οι μεγαλύτερες απώλειες για τις κυβερνητικές δυνάμεις εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.

Στο μεταξύ, αυτονομιστές αξιωματούχοι κατηγόρησαν τα κυβερνητικά στρατεύματα ότι βομβάρδισαν επανειλημμένα με πυρά πυροβολικού θέσεις των ανταρτών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων DAN των αυτονομιστών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας καταδίκασαν την κλιμάκωση της βίας σε μία συνάντηση που είχαν αργά χθες το βράδυ για την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησαν οι μάχες τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι φιλορώσοι αντάρτες, αντίθετοι σε μία νέα φιλοδυτική κυβέρνηση, κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το Κίεβο.