H Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε «μη αναστρέψιμα βήματα» προκειμένου να διευθετήσει το ζήτημα με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον παράλληλα οι εταίροι της λάβουν επίσης παρόμοια μέτρα, δήλωσε στη Μαδρίτη ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Ζαρίφ έκανε τις δηλώσεις αυτές λίγο αφότου γνωστοποιήθηκε ότι το Ιράν και οι μεγάλες δυνάμεις της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) θα επαναλάβουν τις συνομιλίες τους με στόχο την σύνταξη του κειμένου τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

«Οι συνάδελφοί μου, η αναπληρώτρια (επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα) Μογκερίνι και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της ομάδας 5+1 θα συναντηθούν την επόμενη Τρίτη (21η Απριλίου) προκειμένου να ξεκινήσουν την σύνταξη του κειμένου» δήλωσε ο Ζαρίφ ενώπιον Ισπανών αξιωματούχων στη Μαδρίτη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Ζαρίφ δε διευκρίνισε την τοποθεσία που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία» τόνισε ο Ζαρίφ.

«Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστούμε μαζί με την ομάδα 5+1: μη αναστρέψιμα βήματα θα γίνουν από την ιρανική πλευρά ως αντάλλαγμα για τα μη αναστρέψιμα βήματα που θα κάνει η άλλη πλευρά» επισήμανε κατόπιν ο Ζαρίφ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη.

«Το Ιράν θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα από το πρώτο στάδιο, όλα τα μέτρα και εμείς θεωρούμε ότι καθώς αυτό είναι δεδομένο, η άλλη πλευρά θα λάβει επίσης αυτά τα μέτρα» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε λόγο για απτές και συγκεκριμένες ενέργειες, όπως «τη μείωση του αριθμού των συσκευών φυγοκέντρησης».

Δεν παρέλειψε άλλωστε να υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «αναστείλουν την ισχύ των κυρώσεων, μια νόμιμη υποχρέωση».

«Εμείς θεωρούμε ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για αυτά που θα κάνουν» υπογράμμισε ο Ζαρίφ επαναλαμβάνοντας ότι η άρση των κυρώσεων πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο όμως αυτό είναι «δικό τους πρόβλημα».

Αντιθέτως, σημείωσε, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ θα αρθούν από το «πρώτο στάδιο» των διαπραγματεύσεων.

Στο μεταξύ οι επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία που προβλέπει τη μείωση του χρόνου που απαιτείται από το Κογκρέσο προκειμένου να εξετάσει και να αποφανθεί επί μιας τελικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στις 52 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής, ο γερουσιαστής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μπομπ Κόρκερ.

Ένα στέλεχος της Γερουσίας ανέφερε ότι ο συμβιβασμός αυτός, που θα εξεταστεί από την πλήρη σύνθεση της επιτροπής αργότερα, θα δίνει στο Κογκρέσο διορία 30 ημερών προκειμένου να εξετάσει τη συμφωνία, 12 ημέρες επιπλέον στην περίπτωση που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θελήσει να επιβάλει βέτο στην απόφαση του Κογκρέσου και επιπλέον 10 ημέρες για μια συμφωνία που θα παρακάμπτει τον πρόεδρο.