Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα μια κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στην πορτογαλική Diario de Noticias, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλα κεφάλαια βραχυπρόθεσμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απαντά ότι «υπάρχει ανάγκη περισσότερης βοήθειας ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της. Η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι διαθέσιμη προς το παρόν, αλλά πριν σκεφτούμε οποιαδήποτε επιπρόσθετη βοήθεια, οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν μια λεπτομερή, κατανοητή λίστα μεταρρυθμίσεων. Μια λίστα που να είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να εγγυάται ότι μετά από λίγο καιρό η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει σε μια βιώσιμη κατάσταση, όπως έγινε με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπουμε αυτό».

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού πάντως απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος της βοήθειας λέγοντας ότι οι «θεσμοί ακόμα αξιολογούν την τρέχουσα κατάσταση και μόνο όταν διαπιστωθεί ποιο είναι ακριβώς το χρηματοδοτικό κενό θα μπορέσει η Ευρώπη να μιλήσει με νούμερα».

Ο κ. Ρέγκλινγκε εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρξει πρόοδος σύντομα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, γιατί τα «μαξιλάρια» ρευστότητας λιγοστεύουν για την Ελλάδα.

«Μέχρι στιγμής, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όσα έχει δεσμευτεί να κάνει. Έχει αποπληρώσει τους δανειστές, όπως τον EFSF και το ΔΝΤ. Αυτό είναι θετικό, ήταν άλλωστε μια από τις δεσμεύσεις της» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση γιατί η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη λίστα, ο κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση είναι ακόμα νέα, έχει «γράψει» περίπου 70-80 μέρες στην εξουσία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από