Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει την Παρασκευή για επίσημη επίσκεψη.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις στο κυπριακό και την επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών.

Προϊδεάζοντας για το παρεχόμενο της ενημέρωσης, κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη για την τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και από την τουρκική πλευρά για επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που κατέθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, υποδεικνύοντας ότι η πρόταση έχει ήδη απορριφθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενώ κάτι τέτοιο αποκλείεται και από το κοινό ανακοινωθέν που αποτελεί τη βάση των συνομιλιών. Είπε επίσης ότι ο κ.'Ερογλου επιχειρεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, ενόψει των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα.

Για το ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να εξαγγείλει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι υπάρχουν ιδέες και σκέψεις, αλλά δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις προτού γνωσθεί το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα την ερχόμενη Κυριακή.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, εξάλλου, ότι στις συνομιλίες θα συζητηθούν επίσης θέματα οικονομικής φύσεως, μεταξύ των οποίων και το αίτημα της Λευκωσίας για άρση της φορολογίας 26%, που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση στις εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η Αθήνα θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα.

Θα συζητηθούν επίσης ενεργειακά θέματα και θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας, με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από