Με τις πιέσεις των δανειστών να έχουν κλιμακωθεί, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη τις επόμενες ημέρες να συνεχίσει την προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου χωρίς να θυσιάσει τις κόκκινες γραμμές της.

Το εργαλείο στο οποίο ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών για να το πετύχει αυτό είναι η νέα διαδικασία της διαπραγμάτευσης κατά θεματικές ενότητες, η οποία συμφωνήθηκε στο Brussels Group του Μεγάλου Σαββάτου. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι εφόσον συμφωνήσει σε ορισμένα από τα θέματα, θα μπορέσει να εξασφαλίσει την εκταμίευση τουλάχιστον μέρους της δόσης, παραπέμποντας για αργότερα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Βλέπει, δηλαδή, μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και εκταμίευσης της δόσης α λα καρτ. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα το πετύχει αυτό. Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπήρξε απόλυτη τη Μεγάλη Παρασκευή στις δηλώσεις της ότι το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, ώστε είναι αμφίβολο ότι το Ταμείο θα εκταμιεύσει χωρίς να έχει συμφωνήσει στο θέμα αυτό.

Οπως και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εξέφραζαν χθες επιφυλάξεις για τις προοπτικές επιτυχίας της τακτικής αυτής, διαφοροποιώντας έτσι ελαφρώς τη θέση τους από αυτήν του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα θύμιζαν ότι οι δανειστές έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψιν ότι θέλουν μια συμφωνία σε όλα τα θέματα παρότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις, όπως έλεγαν, ενώ η Κομισιόν ακολουθεί πιο ήπια στάση.

ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι θεματικές ενότητες που συμφωνήθηκαν το Μεγάλο Σάββατο και θα συζητηθούν κατά σειρά είναι οι εξής:

1. Τα δημοσιονομικά. Θα καθοριστεί ποιο είναι το δημοσιονομικό κενό φέτος και πώς μπορεί να καλυφθεί. Πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνει αποδεκτό, δηλαδή αν θα είναι 1,2%-1,5% που θέλει η κυβέρνηση ή υψηλότερο.

2. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα τεθούν στόχοι για τα δημοσιονομικά μεγέθη, περιλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος, τα επόμενα χρόνια.

3. Τα χρηματοπιστωτικά. Εδώ πρέπει να συμφωνηθεί πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά και γενικότερα το τραπεζικό σύστημα.

4. Οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Ολα τα αγκάθια εντάσσονται σε αυτή την ενότητα, από το Ασφαλιστικό έως τα εργασιακά. Λογικά, επομένως, πρέπει να συμφωνηθούν όλα μαζί.

Το πρώτο Brussels Group τοποθετείται πιθανότατα την Πέμπτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον οι δανειστές θεωρούν ότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η κυβέρνηση δεν κινείται αρκετά γρήγορα στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών και ο χρόνος που απομένει μέχρις ότου ξεμείνει από μετρητά είναι περιορισμένος ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ περίπλοκες, ο χρόνος εξαντλείται» είπε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει μια φιλόδοξη λίστα, σύμφωνα με το πρόγραμμά της και να αρχίσει να την εφαρμόζει».

Από την Ουάσιγκτον, εξάλλου, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει τη Μ. Παρασκευή ότι ενώ θεωρεί θετικό το γεγονός πως η πληρωμή προς το ΔΝΤ έγινε κανονικά, όπως την είχε διαβεβαιώσει ο κ. Βαρουφάκης, αυτό που την απασχολεί περισσότερο είναι να γίνουν και τα υπόλοιπα, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντησή τους.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρεις μεταρρυθμίσεις: το Ασφαλιστικό, τις μεταφορές και το βρεφικό γάλα. Για το πρώτο τόνισε ότι «είναι καταδικασμένο να βαρύνει τόσο πολύ την ελληνική οικονομία που δεν θα είναι βιώσιμο, πρέπει να μεταρρυθμιστεί». Για τις μεταφορές σημείωσε ότι «είναι πολύ ρυθμισμένες και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε νέους παίκτες». Τέλος, για το βρεφικό γάλα ανέφερε ότι ενώ δοκιμάστηκε να πωλείται σε σουπερμάρκετ και οι τιμές μειώθηκαν, τελικά επέστρεψε στα φαρμακεία. «Αυτό δεν είναι καλό» σχολίασε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» η κυρία Λαγκάρντ διαμήνυσε στον κ. Βαρουφάκη κατά τη συνάντησή τους την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών ότι ποτέ το ΔΝΤ δεν έκλεισε διαπραγμάτευση χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί όλα τα διαρθρωτικά ορόσημα. Στα διαρθρωτικά ορόσημα της τελευταίας αξιολόγησης του Μνημονίου, που δεν ολοκληρώθηκε, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται το Ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ. Ο Πολ Τόμσεν ενημέρωσε χθες το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Στην ατζέντα του Συμβουλίου ήταν επίσης η Ουκρανία. Με ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου η παρουσία των κ. Βαρουφάκη και Σόιμπλε την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον, σε συνέδριο του Ινστιτούτου Brookings που θα γίνει στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Παρότι δεν θα μιλήσουν στο ίδιο τραπέζι, τα θέματά τους θα διασταυρωθούν. Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο θεματικό τραπέζι με τον τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της», ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τον τίτλο «Η ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)». Μια συνάντηση μεταξύ τους δεν έχει ανακοινωθεί, ενώ το πρόγραμμα του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς και το στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings Ντέιβιντ Βέσελ.