Ετοιμαστείτε για την άνοδο μιας νέας οικονομικής τάξης. Σε 15 χρόνια η κυριαρχία των ΗΠΑ θα έχει μειωθεί, αρκετές αναδυόμενες οικονομίες θα δουν την ισχύ τους να αυξάνεται σημαντικά και μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες θα μείνουν πίσω.

Αυτό θα συμβεί σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που φθάνουν έως το 2030. Οι ΗΠΑ μόλις που θα καταφέρουν να παραμείνουν παγκόσμιος ηγέτης καθώς τότε το συνολικό ΑΕΠ τους εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 24,8 τρισ. δολάρια από 16,8 τρισ. το 2015. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναλογούσε στο 25% της παγκόσμιας οικονομίας το 2006. Φέτος το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα φθάσει στο 23% και το 2030 αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει το 20% της παγκόσμιας οικονομίας.

Το ΑΕΠ της Κίνας, αντίθετα, πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί από τα σημερινά επίπεδα, βοηθώντας τη χώρα σχεδόν να καλύψει το χάσμα που τη χωρίζει από τις ΗΠΑ. Η Ινδία που τώρα είναι η όγδοη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τη Βραζιλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιαπωνία, σκαρφαλώνοντας έως το 2030 στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια η Ινδία θα έχει όχι μόνο το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό σε απόλυτους αριθμούς αλλά και το εργατικό δυναμικό με τη χαμηλότερη μέση ηλικία στον κόσμο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αλλες χώρες δεν θα είναι τόσο τυχερές, ιδιαίτερα όσες θεωρούνται ανεπτυγμένες. Η Ιαπωνία, της οποίας η οικονομία κάλπαζε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν και έσκασε η φούσκα των ακινήτων, αναμένεται ότι θα εξακολουθήσει να παρουσιάζει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα 15 χρόνια. Η Γαλλία θα χάσει τρεις θέσεις και η Ιταλία δύο. Στη συνολική κατάταξη τις περισσότερες θέσεις αναμένεται να χάσει έως το 2030 η Τζαμάικα. Η χώρα πρόκειται να χάσει 13 θέσεις και να βρεθεί στην 136η θέση.

Οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί πάντως με τις εκτιμήσεις καθώς είμαστε ακόμη 15 χρόνια μακριά από την επιβεβαίωση ή τη διάψευσή τους. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ είναι οι μόνες που είναι τόσο μακροπρόθεσμες. Είναι ενδεικτικό ότι το ΔΝΤ συνήθως δεν κάνει προβλέψεις για περισσότερο από δύο χρόνια.

© Bloomberg News