Η Ελλάδα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ένα δραματικό βήμα και να κηρύξει πτώχευση εκτός και αν μπορέσει να κλείσει συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, έως τα τέλη του Απριλίου, γράφουν οι Financial Times επικαλούμενοι κύκλους που πρόσκεινται στην ελληνική κυβέρνηση.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρακρατήσει την δόση των 2,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, που πρέπει να καταβληθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.

«Φτάσαμε στο τέλος του δρόμου…εάν οι Ευρωπαίοι δεν ελευθερώσουν ρευστό από το πρόγραμμα διάσωσης, δεν υπάρχει εναλλακτική», φέρεται να δήλωσε στους FT αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Η εφημερίδα γράφει πως η Γερμανία και άλλοι εταίροι της Ελλάδας υποστηρίζουν ότι είναι σίγουροι πως η ευρωζώνη είναι αρκετά δυνατή για να ανταπεξέλθει τις συνέπειες μιας ελληνικής πτώχευσης, αλλά ορισμένοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι θα είναι μια «βουτιά στο άγνωστο».

Υπογραμμίζεται επίσης και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας να φτάσει σε συμφωνία με τους εταίρους αναφέροντας πως «συνεχίζουμε αδιαλείπτως να αναζητούμε αμοιβαία επωφελή λύση, σύμφωνα με τις εντολές που λάβαμε στις εκλογές».

Αμεση ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στο δημοσίευμα των FT. 

Η Ελλάδα, θα τους απογοητεύσουμε για μια ακόμα φορά, δεν προετοιμάζεται για καμιά χρεοκοπία -το ίδιο ισχύει και για τους δανειστές. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς με στόχο μια αμοιβαία επωφελή λύση, σχολίασαν με σκωπτικό ύφος κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στο άρθρο των Financial Times.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν χαρακτηριστικά πως «η 24η Απριλίου θα αποδειχθεί μια ακόμα ημερομηνία που δεν θα συμβεί το "τέλος του κόσμου"». Και υπενθύμισαν ότι έχουν προηγηθεί η ημερομηνία των εκλογών της 25η Ιανουαρίου, η 28η Φεβρουαρίου η οποία ήταν η ημερομηνία λήξης της συμφωνίας Σαμαρά και η 9η Απριλίου η οποία ήταν η ημερομηνία αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.

«Αυτό που φαίνεται να ενοχλεί είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις πολιτικές λιτότητας βάζοντας ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα της ανάπτυξης», προσέθεσαν οι κυβερνητικοί κύκλοι, καταλήγοντας ότι «περιμένουν με ενδιαφέρον το άρθρο των FT της 25ης Απριλίου».

Την ίδια ώρα, πάντως, οι δηλώσεις αυτές όπως και προηγούμενες που αποδίδονται στην ελληνική πλευρά, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας στους κόλπους της Κομισιόν.

Οπως μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας το Mega, το οποίο επικοινώνησε με πηγές των Βρυξελλών, αυτές οι πηγές τόνισαν ότι κάποιες κυβερνήσεις και κάποια στελέχη έχουν υιοθετήσει έναν ρόλο «σχολιαστή» τις τελευταίες μέρες, ρόλος ο οποίος -όπως έλεγαν- βλάπτει την διαπραγμάτευση.

Σημείωναν οι ίδιες πηγές ότι αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η ουσία και υποστήριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν αλλά με πολύ αργό ρυθμό καλώντας την κυβέρνηση και τους θεσμούς να επιταχύνουν ώστε να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από