Μετά το σάλο που έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το βίντεο με τη δολοφονία 50χρονου αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό στη Νότια Καρολίνα, μίλησε για πρώτη φορά ο μάρτυρας που τράβηξε τις συγκλονιστικές εικόνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, είχε προηγηθεί διαπληκτισμός μεταξύ των δύο ανδρών, στον οποίο ο αστυνομικός «είχε απολύτως τον έλεγχο», σύμφωνα με τον μάρτυρα.

«Πριν αρχίσω να κινηματογραφώ, ήταν και οι δύο στο έδαφος. Θυμάμαι ότι ο αστυνομικός είχε τον έλεγχο της κατάστασης» είπε στο NBC News o Φέλντιν Σαντάνα που είχε τραβήξει με το κινητό του το βίντεο.

«Είχε θέσει υπό έλεγχο τον Σκοτ (το θύμα) και ο Σκοτ προσπαθούσε να ξεφύγει από το τέιζερ, αλλά ουδέποτε χρησιμοποίησε το τέιζερ εναντίον του αστυνομικού» πρόσθεσε.

«Όπως βλέπετε στο βίντεο, ο αστυνομικός απλώς τον πυροβόλησε στην πλάτη. Αμέσως κατάλαβα πως είχα στα χέρια μου κάτι σημαντικό» είπε.

Το βίντεο του Φέλντιν Σαντάνα έκανε τον γύρο του κόσμου: Ο 33χρονος αστυνομικός Μάικλ Σλάγκερ εμφανίζεται να πυροβολεί στην πλάτη οκτώ φορές τον 50χρονο αφροαμερικανό Ουόλτερ Σκοτ την ώρα που προσπαθεί να διαφύγει.

Μετά την εξέταση του βίντεο, και πάρα τον αρχικό του ισχυρισμό πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα, σε βάρος του Μάικλ Σλάγκερ απαγγέλθηκε κατηγορία για φόνο. Αποτάχθηκε από το σώμα, προφυλακίστηκε την Τρίτη και κινδυνεύει να του επιβληθεί η θανατική ποινή ή ποινή κάθειρξης 30 ετών.

«Δεν υποστηρίζουμε το κακό, ασχέτως ποιος το προκαλεί» είπε ο δήμαρχος της πόλης του Νορθ Τσάρλεστον Κιθ Σάμεϊ ανακοινώνοντας την απομάκρυνση του 33χρονου από το Σώμα, με τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί να τον διακόπτει αρκετές φορές φωνάζοντας «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ έκανε λόγο για ένα βίντεο «το οποίο είναι τρομερά δύσκολο να δει κανείς» και πρόσθεσε πως «θα ήταν θετικό» να φέρουν οι αστυνομικοί κάμερες.

«Πυροβόλησε σαν να ήταν σε κυνήγι»

Ο πατέρας του Σκοτ, ο οποίος ονομάζεται επίσης Ουόλτερ, δήλωσε πως έχει συντριβεί από το θάνατο του γιού του. «Ο τρόπος που τον πυροβόλησαν, θα έλεγε κανείς ότι (ο αστυνομικός) προσπαθούσε να σκοτώσει ένα ελάφι (…) Δεν ξέρω καν αν είναι ρατσισμός ή αν έχει ψυχικό πρόβλημα» είπε στο δίκτυο NBC.

Στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται πως «ο Μάικλ Τόμας Σλάγκερ (…) σκότωσε το θύμα παρανόμως και εκ προμελέτης. Πυροβόλησε το θύμα πολλές φορές στην πλάτη έπειτα από έναν διαπληκτισμό».

Ήδη από το βράδυ της Τρίτης, η οικογένεια του θύματος έπλεξε το εγκώμιο του «ήρωα» που κινηματογράφησε τη σκηνή. «Είναι ένας άγγελος» είπε η Μπάρμπαρα Σκοτ, συγγενής του θύματος, λέγοντας πως «χωρίς αυτό το βίντεο, δεν θα είχε υπάρξει δικαιοσύνη. Χωρίς απτή απόδειξη, θα ήταν ο δικός μας λόγος εναντίον αυτού της αστυνομίας. Και φαίνεται πως πιστεύουν περισσότερο την αστυνομία».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει πως θα προβεί «στις κατάλληλες ενέργειες υπό το φως των αποδείξεων και των εξελίξεων», διευκρινίζοντας πως έρευνες διεξάγει και το FBI.