Στην έδρα του τηλεοπτικού δικτύου TV5Monde, νωρίς χθες το πρωί, εμφανίστηκαν τρεις υπουργοί. Ο λόγος, όμως, δεν ήταν η συμμετοχή τους σε κάποια πολιτική εκπομπή. Ο Μπερνάρ Καζνέβ, ο Λοράν Φαμπιούς και η Φλερ Παλεράν επισκέφθηκαν το TV5Monde επειδή το προηγούμενο βράδυ το κανάλι είχε δεχθεί ηλεκτρονική επίθεση από κάποιους χάκερ που ισχυρίζονται ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο έλεγχος των ιστοσελίδων του δικτύου στο twitter και το facebook, αλλά και να διακοπεί για αρκετές ώρες το πρόγραμμά του. Ξαφνικά, οι οθόνες μαύρισαν. «Δεν είμαστε σε θέση να εκπέμψουμε το πρόγραμμά μας. Οι ιστοσελίδες μας και τα κοινωνικά μας δίκτυα δεν βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχό μας και προβάλλουν τις διεκδικήσεις του Ισλαμικού Κράτους» ανακοίνωσε γύρω στα μεσάνυχτα ο διευθυντής του TV5Monde Ιβ Μπιγκό.

Η επίθεση δεν προκάλεσε την αντίδραση μόνο των τριών υπουργών, αλλά σύσσωμου του πολιτικού κόσμου. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Λε Μοντ», ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει μια τόσο έντονη πολιτική αντίδραση με αφορμή την πειρατεία σε ένα μέσο ενημέρωσης. «Απαράδεκτη απόπειρα κατά της ελευθερίας της έκφρασης και της πληροφόρησης» σχολίασε ο πρωθυπουργός Μισέλ Βαλς στο twitter. Οι χάκερ χτύπησαν περίπου στις 11 το βράδυ της Τετάρτης. Ο έλεγχος της ιστοσελίδας του δικτύου στο facebook ανακτήθηκε περίπου δύο ώρες αργότερα, αλλά ο ιστότοπός του παρέμεινε σε «συντήρηση» έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης. Το μεγάλο θύμα, ωστόσο, ήταν οι εκπομπές του TV5Monde. Αρκετές ώρες μετά την επίθεση, το πρόγραμμα είχε αποκατασταθεί μόνο σε μερικές ζώνες. Οπως εξάλλου δήλωσε ο διευθυντής του δικτύου TV5Monde, για την αποκατάσταση της ροής «θα απαιτηθούν ακόμη και ημέρες».

Στον λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου οι χάκερ ανάρτησαν στοιχεία γάλλων στρατιωτικών που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. «Στρατιώτες της Γαλλίας κρατηθείτε μακριά από το Ισλαμικό Κράτος! Εχετε την ευκαιρία να σώσετε τις οικογένειές σας, επωφεληθείτε!» ήταν το μήνυμα των χάκερ που συνόδευε τα στοιχεία. «Στο όνομα του ελεήμονος Αλλάχ, το ΚυβερνοΧαλιφάτο συνεχίζει να διεξάγει την κυβερνοτζιχάντ του εναντίον των εχθρών του Ισλαμικού Κράτους» προστίθεται στο κείμενο, ενώ αναφορά υπάρχει και στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στον οποίο καταλογίζεται ότι διέπραξε ένα ασυγχώρητο λάθος με τη συμμετοχή της χώρας του στους βομβαρδισμούς κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. «Γι’ αυτό οι Γάλλοι έλαβαν τα δώρα του Ιανουαρίου στο «Charlie Hebdo» και το «Hyper Casher»» καταλήγουν.

Απέναντι στο ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, η Γαλλία πρόκειται να θωρακιστεί με την επιστράτευση 500 υπαλλήλων, η δουλειά των οποίων θα είναι να αποτρέπουν τέτοιες επιθέσεις. «Σε τεχνολογικό και νομικό επίπεδο, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό, η κινητοποίηση είναι πλήρης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, ενώ η συνάδελφός του στο Πολιτισμού προτίθετο να συγκαλέσει σύσκεψη με τους υπευθύνους του ηλεκτρονικού και του έντυπου Τύπου.