Το κτίριο της Βουλής γεμίζει το πλάνο. Ακούγεται η φωνή του συνταγματολόγου Γιώργου Κασιμάτη να λέει πως «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που υπέγραψε συμβάσεις με κατάλυση όλων των αρχών» και «πουθενά στην Ιστορία δεν υπάρχει υπογραφή - παραίτηση από την εθνική κυριαρχία σε σύμβαση». Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του δρος Ερίκ Τουσέν. Υποστηρίζει πως όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ γνώριζαν ότι στόχος του δανείου ήταν να σώσει τις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες. Στο ίδιο ύφος και η Σοφία Σακοράφα ισχυρίζεται ότι μόνο το 8% των χρημάτων που έχουν δώσει οι δανειστές έχει καλύψει ανάγκες του ελληνικού λαού. Το υπόλοιπο 92%, λέει, κατευθύνθηκε ξανά στους πιστωτές και τις τράπεζες.
Λίγο πριν από το τέλος εμφανίζεται και ο Σταύρος, ένας νέος φοιτητής Οικονομικών, ο οποίος με την τοποθέτησή του εντυπωσίασε την Πρόεδρο της Βουλής. Παρομοιάζει την οφειλή αποπληρωμής του χρέους με κάποιον που απήχθη και οδηγήθηκε μέσα σε μια βάρκα. Για να σωθεί, λέει, αρχίζει να κάνει κουπί. Δεν ρωτήθηκε ποτέ, δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί. Ξέρει μόνο ότι πρέπει να κάνει κουπί. «Τι άλλο είναι αυτό παρά δουλεία;» αναρωτιέται.
ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ. Πρόκειται για το τρίτο σποτ τής - μεγάλης όπως αναμένεται - καμπάνιας που προωθεί το έργο της Επιτροπής για τον Λογιστικό Ελεγχο του Χρέους, γνωστής και ως Επιτροπής Αλήθειας. Αυτή συστήθηκε με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής και έχει ως σκοπό «τον έλεγχο του χρέους, την αποκάλυψη της αλήθειας για τους λόγους και τα αίτια δημιουργίας και διόγκωσής του και τη διεκδίκηση της διαγραφής του». «Ελεγξε το, διάγραψέ το» είναι το μήνυμα που στέλνουν και τα τρία διαφημιστικά σποτ της καμπάνιας τα οποία έχουν προβληθεί έως τώρα από το Κανάλι της Βουλής και την επίσημη σελίδα του στο YouTube.
Πώς γίνεται όμως να διαγραφεί το χρέος ενώ ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές; Η ερώτηση, αν και ενοχλεί την Πρόεδρο της Βουλής που βλέπει πίσω από αυτήν τακτικές υπονόμευσης, έχει εύκολη απάντηση. Ειπώθηκε ξεκάθαρα από τη Σοφία Σακοράφα στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου στο εντευκτήριο της Βουλής.
Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στον εργαλειακό χαρακτήρα της Επιτροπής υπογραμμίζοντας πως, δεδομένου ότι το ύψος του χρέους παραμένει ένα κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, «παλεύουμε να μπορέσουμε, όχι να το αποπληρώσουμε, να το ελαττώσουμε, να μπορέσει να ανταποκριθεί η χώρα στις διεθνείς υποχρεώσεις της».
ΣΥΝΕΝΝΟΗΜΕΝΟΙ. Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την Επιτροπή και τα σποτ, στενοί συνομιλητές τόσο της Κωνσταντοπούλου όσο και του Μαξίμου υπογραμμίζουν ότι αυτή δημιουργήθηκε κατόπιν συνεννόησης και των δύο πλευρών. «Ο τρόπος συγκρότησης και εκτέλεσής της, όπως είναι λογικό, ανήκει εξ ολοκλήρου στη Ζωή» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως και σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή την ανάθεση είχε αναλάβει άλλο στέλεχος, θα προσάρμοζε το ύφος και το στυλ της διαδικασίας στα μέτρα του.
ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ. Είχαν προηγηθεί άλλα δύο σποτ με πιο εντυπωσιακό το δεύτερο στο οποίο πρωταγωνιστεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Σε αυτό κυριαρχούν επίσης πλάνα από διαδηλωτές έξω από τη Βουλή (πιθανότατα από την περίοδο των Αγανακτισμένων) που κρατούν πανό με το σύνθημα «Ξυπνήσαμε» καθώς και εικόνες από καθαρίστριες εν ώρα εργασίας στην Αίθουσα της Ολομέλειας. Σύμφωνα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα σποτάκια δεν έχουν στοιχίσει ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό της Βουλής. Είναι δημιουργίες μιας ομάδας της Επιτροπής που εμπνεύστηκε το τρέιλερ και έχει επικεφαλής τον δημοσιογράφο Αρη Χατζηστεφάνου. Μάλιστα, για τους δημιουργούς της καμπάνιας η Πρόεδρος της Βουλής έχει πει ότι πρόκειται για «ανθρώπους που έχουν πολύ ζωντανή σχέση και σύνδεση με το κίνημα για τη διαγραφή του χρέους και τον λογιστικό έλεγχό του και είναι γεμάτοι ιδέες, δημιουργικότητα και ζωντάνια».
ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. Ακόμη, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι είναι αφιλοκερδής η συνεισφορά όλων των μελών της Επιτροπής και ο προϋπολογισμός της Βουλής κάλυψε μόνο τα έξοδα διαμονής, σίτισης και τα εισιτήρια των ξένων προσκεκλημένων. Η Κωνσταντοπούλου έχει επίσης δώσει νέο ραντεβού επί της οθόνης, αφού, όπως έχει πει, «είμαστε γεμάτοι ιδέες, θα δείτε πολλές από αυτές το επόμενο διάστημα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από