Ψαλίδι 15 εκατομμυρίων ευρώ έπεσε στις επιχορηγήσεις του κράτους για τον αθλητισμό, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες το υφυπουργείο Αθλητισμού. Βέβαια, λόγω της περυσινής έκτακτης επιχορήγησης που δόθηκε με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, το ποτήρι φέτος κάποιοι το βλέπουν μισογεμάτο και άλλοι μισοάδειο.

Στην πρώτη κατηγορία είναι εκείνοι που συγκρίνουν τις επιχορηγήσεις με τις περυσινές, όπου παρουσιάζεται αύξηση των χρημάτων που θα διαχειριστούν οι ομοσπονδίες, ενώ τη δεύτερη απαρτίζουν όσοι υπολογίζουν συνολικά τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία των ομοσπονδιών (μαζί δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση) και συγκριτικά είναι μειωμένα κατά πολύ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες ο κ. Κοντονής γίνεται αναλυτική καταγραφή της διανομής των 46.952.000 ευρώ που αφορούν τον προϋπολογισμό του υφυπουργείου Αθλητισμού, ενώ τονίζεται ότι η ευθύνη για τις περικοπές πρέπει να χρεωθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση. «Δυστυχώς, η αθλητική ηγεσία ήταν αναγκασμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού που ήδη έχει διαμορφωθεί και ψηφισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Συνολικά ο προϋπολογισμός για τον αθλητισμό που κληρονόμησε η νέα αθλητική ηγεσία είναι κατά 15,09 εκατ. ευρώ μειωμένος σε σχέση με το 2014» σημειώνει η ανακοίνωση του υφυπουργείου, που παρά τη συνολική μείωση έχει αυξήσει την επιχορήγηση σε κάποιες ομοσπονδίες. Μία εξ αυτών είναι η ΕΠΟ (για τις ΕΠΣ), η οποία παρά την κόντρα ενόψει των μέτρων που θέλει να πάρει ο υφυπουργός, θα λάβει 540.000 ευρώ έναντι των 442.000 που πήρε πέρυσι. Σημαντική αύξηση θα λάβει η ορειβασία (45.000 από 25.000 το 2014) και άλλες μικρές ομοσπονδίες, ενώ σε αρκετές μικρομεσαίες η επιχορήγηση αγγίζει εκείνη που έλαβαν πέρυσι συνολικά (τακτική συν έκτακτη).