Είτε αγαπά την ένατη τέχνη είτε όχι, ασυγχώρητος ας είναι ο επισκέπτης των Βρυξελλών που δεν θα περάσει το κατώφλι του γνωστού ως Μουσείου Κόμικς της πόλης. Από το 1989, που άνοιξε τις πόρτες του, υποδέχεται κάθε χρόνο 200.000 ανθρώπους που δεν γοητεύονται μόνο από τις μόνιμες ή περιοδικές εκθέσεις του, το ιστορικό τμήμα (που φτάνει μέχρι τα μεσαιωνικά χειρόγραφα) ή την πλούσια βιβλιοθήκη. Για όποιον θέλει να «πιστέψει», τα 4.200 τ.μ. έχουν και κάτι μαγικό: δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια συνάντηση με τα πρωτότυπα σκίτσα του Τεν Τεν ή με τις ταξιδιωτικές μαρτυρίες που χρησιμοποιούσε ο Ερζέ για τις –σύμφωνοι –αποικιοκρατικής χροιάς ιστορίες του. Δεν διαφέρει από το δέος το συναίσθημα μπροστά στο σχεδιαστήριο όπου ο Εντγκαρ Π. Τζέικομπς σχεδίασε τις υπέροχες περιπέτειες των Μπλέικ & Μόρτιμερ. Ούτε παραμένει κανείς εύκολα ψύχραιμος ενώπιον των πρώτων εμφανίσεων του Λούκι Λουκ στα χαρτιά του Μορίς.

Το δε κτίριο σχεδιάστηκε το 1906 από τον βέλγο αρχιτέκτονα Βικτόρ Ορτά, χτίστηκε σε μια από τις εμπορικότερες οδούς των Βρυξελλών της εποχής και αρχικά λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο υφασμάτων. Δεν αποδεικνύεται εύκολα, ο αρ νουβό χαρακτήρας του όμως με τη βιτρό εντυπωσιακή οροφή, τον ατσάλινο και γυάλινο θόλο, την κεντρική μαρμαρένια σκάλα αντιτίθεται γοητευτικά στη «Ligne claire» τεχνοτροπία των βελγικών κόμικς με τις καθαρές, ευδιάκριτες και ομοειδείς γραμμές. Η επιτήδευση και τα περίπλοκα διακοσμητικά θέματα, η εναρμόνιση ή η προσπάθεια μίμησης του φυσικού περιβάλλοντος, βασικά συστατικά της αρχιτεκτονικής του συγκροτήματος Ορτά, συνομιλούν ζωηρά με τα επίπεδα, χωρίς σκιαγραφήσεις ή έντονο κοντράστ, χρώματα των φιλοξενούμενων αφηγήσεων και με τα «δημοκρατικά» καρέ τους που αντιμετωπίζουν ισότιμα όλα τα περιεχόμενά τους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ. Κάτι τέτοια ίσως είχαν ή δεν είχαν στο μυαλό τους και οι εικονογράφοι ή κομίστες όπως ο Ντανιέλ Ενροτίν (Ντανί) ή ο Φρανκ Πε (Φρανκ), όταν χρησιμοποιούσαν το συγκρότημα Ορτά ως φόντο των εικόνων τους. Οπως και να ‘χει, τριάντα από αυτές, ηλικίας όμοιας ή μικρότερης του Μουσείου, συγκεντρώθηκαν σε μια έκθεση με τίτλο «Οι όμορφες εικόνες του Βελγικού Κέντρου Κόμικς», που γιορτάζει τα 25 χρόνια του, παρουσιάζοντάς τες σε ένα σωρό πόλεις. Στα καθ’ ημάς, η αρχή έγινε επιτυχώς στην Αθήνα και στο Γαλλικό Ινστιτούτο (ίσως μάλιστα επαναληφθεί), ενώ από τις 15 ώς τις 25 Απριλίου, «όμορφες εικόνες» θα βρίσκονται στην Αίθουσα Τέχνης της Πινακοθήκης του Δήμου Κέρκυρας και από τις 16 ώς τις 29 του ίδιου μήνα στο Πολύεδρο της Πάτρας. Μεταξύ 20 Απριλίου και 4 Μαΐου μια εμφάνιση θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο, ενώ από τις 16 μέχρι τις 26 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννίτων. Η Θεσσαλονίκη θα τις απολαύσει από τις 25 Μαΐου ώς τις 14 Ιουνίου, η Μυτιλήνη από τις 2 μέχρι τις 16 Ιουνίου και το Ηράκλειο από τις 5 ώς τις 19 του ιδίου μήνα.