Τι κοινό έχουν οι υποθέσεις των μαύρων ταμείων της Siemens με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων, των αυτοκινούμενων πυροβόλων και των ιπτάμενων ραντάρ;

Σε όλες αυτές τις δικογραφίες είναι κατηγορούμενος ο ελβετός τραπεζίτης Ζαν – Κλοντ Οσβαλντ. Ο άνθρωπος που εμφανίζεται ως βασικός διαχειριστής μαύρου χρήματος που έχει διακινηθεί τα τελευταία χρόνια και ήταν καταζητούμενος εδώ και καιρό για τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά τέσσερα εντάλματα είχαν εκδοθεί και εκκρεμούσαν εις βάρος του, αλλά εκείνος παρέμενε ασύλληπτος.

Τελικά ο κατηγορούμενος συνελήφθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Αμπου Ντάμπι. Επόμενος σταθμός του τα δικαστήρια της Ευελπίδων και από προχθές το βράδυ οι φυλακές, αφού κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο κατηγορούμενος, όπως λένε δικαστικές και νομικές πηγές, αν και όποτε αποφασίσει να ανοίξει τα χαρτιά του και να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, θεωρείται βέβαιο ότι θα μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικά στην πληρέστερη διερεύνηση των ανοιχτών υποθέσεων που συνδέονται με μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και με τη δικογραφία της Siemens.

Στο πρώτο ραντεβού που είχε με τους έλληνες ανακριτές κατά της διαφθοράς (Νίκος Τσιρώνης, Χριστόφορος Μάρκου και Βασιλική Μπράτη), αν και δήλωσε άγνοια για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και μίζες, εντούτοις φάνηκε πρόθυμος να παραδώσει στη Δικαιοσύνη μέσα στις επόμενες δέκα μέρες κατάλογο με ονόματα πελατών του.

Το αποδεικτικό αυτό στοιχείο, όπως λένε οι ίδιες πηγές, μπορεί να αποτελέσει δεξαμενή άντλησης πληροφοριών για πρόσωπα που είναι ήδη γνωστά στις Αρχές ή και για άλλα που ερευνάται ο ρόλος τους σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς.