Το γαλλικό Δημόσιο θα καταβάλει έως 1,23 δισ. ευρώ για να αυξήσει τη συμμετοχή του στη Renault SA και να διατηρήσει την επιρροή που ασκεί στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας απέκτησε από το χρηματιστήριο 9,6 εκατ. μετοχές της Renault και έχει δώσει εντολή για την αγορά άλλων 4,4 εκατ. μετοχών σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης. Οι αγορές αυτές θα κοστίσουν συνολικά από 814 εκατ. έως 1,23 δισ. ευρώ και έχουν στόχο να διαφυλάξουν το δικαίωμα ψήφου που έχει το γαλλικό Δημόσιο στην εταιρεία.

Η Γαλλία θέλει να διασφαλίσει ότι θα κερδίσει ψηφοφορία που θα γίνει μεταξύ των μετόχων της Renault στις 30 Απριλίου. Η ψηφοφορία αυτή θα κρίνει εάν οποιοσδήποτε επενδυτής που έχει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές της Renault για περισσότερα από δύο χρόνια θα μπορεί να διπλασιάζει τα δικαιώματα ψήφου του. Το Παρίσι υποστηρίζει την αλλαγή αυτή επειδή το κράτος και οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στην εταιρεία. «Το μέτρο αυτό έχει στόχο να προστατευθεί η σημερινή συμμαχία Renault – Nissan από ενέργειες ακτιβισμού επενδυτών» ανέφερε ο Φιλίπ Ουσουά που είναι αναλυτής της UBS AG.

Η συμμετοχή του γαλλικού Δημοσίου στη Renault θα αυξηθεί στο 19,7% και τα δικαιώματα ψήφου στο 23,2% –από 15% και 17,7% αντίστοιχα. Η χρηματιστηριακή αξία της Renault διαμορφώνεται στα 25,2 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει τις νέες αυτές μετοχές μετά τη διενέργεια της ψηφοφορίας και έχει αγοράσει δικαιώματα προαίρεσης για να προστατέψει την αξία τους στην αγορά. Το υπουργείο Βιομηχανίας της Γαλλίας ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμη αύξηση του μεριδίου του κράτους στη Renault. Στόχος των πρόσφατων αγορών μετοχών είναι «να προστατευτεί η συμμετοχή του κράτους στη διοίκηση της εταιρείας και την υπεράσπιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της» ανέφερε ακόμη το υπουργείο Βιομηχανίας.

© Bloomberg News