Δεν προκάλεσε έκπληξη στους κύκλους της Ουάσιγκτον η παραίτηση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή και εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ Θάνου Κατσάμπα, η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη φέρεται ότι είχαν επανειλημμένως υποβαθμίσει τον θεσμικό ρόλο του κ. Κατσάμπα. Είθισται οι επισκέψεις και το πρόγραμμα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών μιας χώρας-μέλους στην έδρα του Ταμείου να αποτελούν ευθύνη του εκάστοτε εκπροσώπου. Αυτό δεν συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί ότι και οι δίαυλοι επικοινωνίας όλων των πλευρών θα μπορούσαν να είναι καλύτεροι.

Η ΑΦΟΡΜΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι ο κ. Κατσάμπας δεν παρέστη στην κρίσιμης σημασίας συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την κ. Λαγκάρντ, ενώ βρισκόταν εκείνη την ώρα στο ΔΝΤ, αποτέλεσε την αφορμή και όχι την αιτία της παραίτησής του, την οποία κύκλοι της Ουάσιγκτον θεωρούσαν προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετούς μήνες. Η δικαιολογία ήταν ότι αποφασίστηκε να συμμετάσχουν δύο άτομα από κάθε πλευρά. Ως γνωστόν, στη συνάντηση συμμετείχε, εκτός από τον Πoλ Τόμσεν, και ο πρώην εκπρόσωπος Παναγιώτης Ρουμελιώτης, γεγονός που από μόνο του είχε βαρύνουσα σημειολογία.

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ. Πηγές της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον είπαν στα «ΝΕΑ» ότι «υπήρξε και αυτή τη φορά, όπως και στο παρελθόν, θεσμική συνεργασία με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ και η πρεσβεία δεν ενεπλάκη καθόλου στο κλείσιμο και στις λεπτομέρειες της συνάντησης στον διεθνή οργανισμό, παρά μόνο στις διμερείς επαφές στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και τον Λευκό Οίκο, που ούτως ή άλλως αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της πρεσβείας». Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι λόγω του πιεσμένου προγράμματος του υπουργού, το αυτοκίνητο του πρέσβη μετέφερε τους κ.κ. Βαρουφάκη και Ρουμελιώτη από το διεθνές αεροδρόμιο Dulles στη Βιρτζίνια κατευθείαν στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και έτσι δεν κατέστη εφικτή η συνάντηση των κ.κ. Κατσάμπα και Βαρουφάκη πριν από τις 6 το απόγευμα, οπότε και άρχισε το ραντεβού. Και μετά την ολοκλήρωση όμως της συνάντησης ο κ. Κατσάμπας παρέμεινε για αρκετή ώρα στο γραφείο του στο ΔΝΤ και δεν αναχώρησε με την ελληνική αντιπροσωπεία για να συνοδέψει τον υπουργό στο ξενοδοχείο του και συνεπώς να ενημερωθεί διεξοδικά για τα αποτελέσματα της συζήτησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κατσάμπας ήταν πρόθυμος να μεταβεί στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τον υπουργό, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν λόγω «ελλιπούς συνεννόησης».