Ως μια επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου τη νέα σε δύο δόσεις συνεδρίαση του EuroWorking Group, γνωρίζοντας ωστόσο ότι καμία οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από το Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας που βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Μόσχα για τη σημερινή σημαντική, όπως χαρακτηρίζεται, συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αισθάνεται σχετικά ήρεμος γνωρίζοντας ότι αύριο η χώρα θα πληρώσει κανονικά τη δόση των 450 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ.

Η ηρεμία του Πρωθυπουργού δεν είναι άσχετη και με το γεγονός πως η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ εξελίχθηκε σχετικά καλά και δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στην ελληνική πλευρά να ξεδιπλώσει τις προτάσεις της έως ότου οι επαφές προσεγγίσουν την πολυπόθητη συμφωνία για να ξεκλειδώσει και η ρευστότητα.

Βεβαίως η κυβέρνηση δεν κρύβει πως για τη βελτίωση των σχέσεων με το ΔΝΤ και συνολικότερα με τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών αναγκάστηκε να δεσμευτεί για μεγαλύτερη ελευθερία των κινήσεων των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ικανοποιώντας σχετικό αίτημα της Λαγκάρντ, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τη θεματοποίηση της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση δεν θα γίνεται κάθε φορά επί παντός του επιστητού αλλά θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα σημεία, όπως π.χ. εργασιακά, Ασφαλιστικό, απελευθέρωση επαγγελμάτων.

«ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΠΕΛΟ». Το Μαξίμου θεωρεί ότι μετά τις τελευταίες επαφές Βαρουφάκη μπήκε ένα «πολιτικό καπέλο» στη διαπραγμάτευση, κάτι που ήδη διευκολύνει αισθητά τις διαβουλεύσεις που γίνονται στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση μπορεί να έχουν απαλλαγεί προσωρινά από το άγχος της καταβολής μισθών και συντάξεων του δεκαπενθημέρου ή της αποπληρωμής της τρέχουσας δόσης προς το ΔΝΤ, θεωρούν όμως ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον διότι είναι και ψυχοφθόρα, με συνέπειες και στην ελληνική κοινωνία.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να ζητήσει χρήματα από τον Πούτιν, γνωρίζοντας πως εκ των πραγμάτων η Ρωσία δεν μπορεί να δανείσει σε μια χώρα ενταγμένη στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, αλλά ούτε και η Ελλάδα προτίθεται να δυναμιτίσει τη σχέση της με την Ευρώπη χτίζοντας τις διμερείς της σχέσεις με τη Μόσχα.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση περιμένει σταδιακή απελευθέρωση της ρευστότητας από την ευρωζώνη. «Οι δανειστές μας γνωρίζουν πολύ καλύτερα από εμάς την οικονομική κατάσταση της χώρας και πόσα λεφτά υπάρχουν στα ταμεία» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προβλέποντας ότι η χρηματοδότηση θα ομαλοποιηθεί όταν η κατάσταση θα είναι οριακή. Κι αυτό προκειμένου οι εταίροι να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες παραχωρήσεις από την ελληνική κυβέρνηση στον δρόμο προς τον έντιμο συμβιβασμό.

Ξορκίζουν τα σενάρια για εκλογές

Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εξακολουθούν να ξορκίζουν τα σενάρια περί διενέργειας εκλογών ή δημοψηφίσματος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης ήταν και χθες σαφής, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή την οποία και σκοπεύει να υπηρετήσει.

Με την ίδια λογική το Μαξίμου απορρίπτει όσα ακούγονται ως προτάσεις περί σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας πως όσοι θέλουν να εκκολαφθούν τέτοια σενάρια θα απογοητευθούν οικτρά στο τέλος.

Στα επιχειρήματα της κυβέρνησης προστίθενται ακόμη και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι προς το παρόν διαθέτει την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.