Στις 7/10/2009, όταν παρελάμβανα το υπουργείο Εργασίας – Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ένας κύριος, όρθιος, μου έκανε συνεχώς νοήματα. Η επιμονή του μου κίνησε την περιέργεια και τον ρώτησα ποιος είναι και τι θέλει. «Θόδωρος Αμπατζόγλου, διοικητής του ΙΚΑ. Αν δεν δανειστείτε 800 εκατ. δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων» μου είπε! Σε δύο ώρες 650 εκατ. μου ζήτησε ο ΟΑΕΕ και 850 εκατ. ο ΟΓΑ, για τον ίδιο λόγο.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ως παράταξη σηκώσαμε το βάρος ώστε να αποφύγουμε αυτό που σήμερα όλοι ξορκίζουν: μια άτακτη χρεοκοπία που θα βύθιζε τη χώρα στο χάος. Εκλογικά το κόστος το καταβάλαμε. Αλλά το αν η πολιτική μας ήταν ορθή ή όχι θα το κρίνει η Ιστορία. Και πιστεύω ότι η κρίση της θα είναι πολύ δικαιότερη για το ΠΑΣΟΚ από ό,τι η συγκυρία υποδηλώνει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο. Διαφωνώ με την πρωτοβουλία τους. Οι κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις κρίνονται με πολιτικούς όρους, όχι με εξεταστικές επιτροπές. Την ίδια άποψη είχα εκφράσει και ως υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όταν συζητήθηκε να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για την περίοδο των κυβερνήσεων ΝΔ 2004-2009. Η άποψή μου ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: την ώρα της κρίσης βασική πολιτική υποχρέωση των κυβερνώντων είναι να δώσουν λύσεις. Και οι λύσεις προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων και όχι διχασμούς.

Η σημερινή κυβέρνηση προφανώς πιστεύει το αντίθετο. Ποντάρει στην πόλωση και στον διχασμό. Ακολουθεί μια ανεύθυνη και αμοραλιστική πολιτική με στόχο τη σπίλωση των αντιπάλων της και τη μετακύλιση των δικών της ευθυνών. Την ανικανότητά της να λάβει αποφάσεις επιχειρεί να τη φορτώσει στους «κακούς ξένους». Και την αδυναμία της να δώσει τον «άρτο» που υποσχέθηκε προσπαθεί να την καλύψει προσφέροντας «θεάματα». Εξετάζοντας μάλιστα μόνο την περίοδο μετά το 2010, λες και το πρόβλημα δεν προϋπήρχε. Λες και μια μέρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε τι να κάνει και είπε να φέρει στην Ελλάδα τα Μνημόνια.

Ολα αυτά θα ήταν κωμικά, αν δεν ήταν επικίνδυνα. Διότι καμία σοβαρή διερεύνηση δεν μπορεί να αφορά μόνο την ελληνική πλευρά, χωρίς να εξετάζει τον ρόλο και των αντισυμβαλλομένων μερών, της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ΔΝΤ. Από τη μία η κυβέρνηση εκλιπαρεί για τη βοήθειά τους προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα της οικονομίας μας και από την άλλη δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τους εταίρους μας για μικροπολιτικούς λόγους.

Ως ΠΑΣΟΚ θα δώσουμε μαχητικά το «παρών» στην Εξεταστική Επιτροπή για να προασπίσουμε την αλήθεια, το συμφέρον της χώρας και την τιμή της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι βουλευτής στη Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός