«Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με δηλώσεις του (7/4/2015) αναγνωρίζει, έστω και με έμμεσο και άκομψο τρόπο, ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχει κλείσει», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Κώστας Ήσυχος τις σχετικές δηλώσεις του γερμανού πολιτικού και ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Ο κ. Ήσυχος παρατηρεί ότι ο γερμανός αξιωματούχος «παραδέχεται πως "δεν μπορούμε στην Γερμανία στο ορατό μέλλον να δώσουμε ένα τέλος στην συζήτηση για την ευθύνη που απορρέει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο"».

 Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επαναλαμβάνει ότι «για εμάς, το ζήτημα, πρώτα απ' όλα, είναι ηθικό και πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό. Σε καμία περίπτωση, δεν συσχετίζουμε το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Το θέμα των οφειλών είναι ένα διμερές ζήτημα Ελλάδας-Γερμανίας».

 «Η αποκατάσταση της Ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται με λογιστικές πράξεις και με πράξεις λογιστικού συμψηφισμού. Μας λυπεί, λοιπόν, πολύ η εκτίμηση του αντικαγκελαρίου πως «είναι βλακώδεις οι εκτιμήσεις της Αθήνας για τις αποζημιώσεις», τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ωστόσο, έστω και με τον άκομψο και τον προσβλητικό τρόπο που το έθεσε, επιβεβαιώνει αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της δική μας διεκδίκησης,πως το θέμα δεν έχει κλείσει».

 Ο κ. Ήσυχος καλεί τις γερμανικές αρχές να αρθούν στο ύψος των ιστορικών ευθυνών τους και να συμβάλλουν στο να κλείσουμε μαζί τις πληγές του παρελθόντος.

 Πρέπει οι κυβερνήσεις μας να δρομολογήσουν τις διαδικασίες που θα κλείσουν τις ανοιχτές πληγές του παρελθόντος. Η Ιστορία πρέπει να μας διδάσκει όλους για να μην επαναλάβουμε τα λάθη τους παρελθόντος, καταλήγει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από