Οι ιρακινές δυνάμεις προχώρησαν στην εκταφή 47 σορών, ανθρώπων οι οποίοι πιθανόν σκοτώθηκαν από τους τζιχαντιστές, από ένδεκα ομαδικούς τάφους οι οποίοι ανακαλύφθηκαν στην πόλη Τικρίτ, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος.

Ιρακινά στρατεύματα και σιιτικές πολιτοφυλακές ανέκτησαν την 31η Μαρτίου τον έλεγχο του Τικρίτ, μιας πόλης μεγάλης στρατηγικής σημασίας 160 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, που βρισκόταν στα χέρια των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αφότου άρχισαν την ταχύτατη προέλασή τους στο Ιράκ, τον Ιούνιο του 2014.

Έχουν ανακαλυφθεί 11 ομαδικοί τάφοι μετά την είσοδο των ενόπλων δυνάμεων στην πόλη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράκ Καμέλ Αμίν.

«Ο αριθμός των λειψάνων που έχουν εκταφεί μέχρι στιγμής είναι 47», όμως ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, οι σοροί αυτοί ενδέχεται να ανήκουν στους νεοσύλλεκτους οι οποίοι αποτέλεσαν τα θύματα της σφαγής του Σπάικερ, από το όνομα μιας στρατιωτικής βάσης στα όρια του Τικρίτ προς βορρά.

Η βάση αυτή είχε δεχθεί επίθεση τον Ιούνιο του 2014 από το ΙΚ, μέλη του οποίου απήγαγαν και κατόπιν εκτέλεσαν εκατοντάδες νεοσύλλεκτους, στη συντριπτική τους πλειονότητα σιίτες.

Πάντως για να επιβεβαιωθεί η υπόθεση αυτή είναι αναγκαίο να γίνουν εξετάσεις DNA, διευκρίνισε ο Αμίν.

Η ανακατάληψη του Τικρίτ είναι η πιο σημαντική νίκη των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ έναντι των τζιχαντιστών, αφότου άρχισαν τις επιχειρήσεις τους για την ανάκτηση εδαφών μετά την άτακτη υποχώρησή τους τις πρώτες εβδομάδες έναντι της εφόδου των τζιχαντιστών.

Το ΙΚ είχε καταφέρει να καταλάβει αχανείς εκτάσεις στο δυτικό και το ανατολικό Ιράκ και βόρεια της Βαγδάτης, συμπεριλαμβανομένης και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Μοσούλης.