Με σφοδρή επίθεση στον Ντέιβιντ Κάμερον για τη δέσμευση διεξαγωγής δημοψηφίσματος παραμονής ή μη στην ΕΕ εισέρχεται στην προεκλογική μάχη ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Ζητά ψήφο για τους Εργατικούς του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και προειδοποιεί ότι η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με περίοδο αστάθειας που έχει να εμφανιστεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο εάν πιθανή νίκη των Τόρις καταλήξει σε δημοψήφισμα για την Ευρώπη.

Σε ομιλία που θα εκφωνήσει αργότερα εντός της ημέρας, ο Μπλερ -ο οποίος οδήγησε τους Εργατικούς σε τρεις εκλογικές νίκες- θα κατηγορήσει τον Ντέιβιντ Κάμερον ότι αντάλλαξε τα εθνικά συμφέροντα με πολιτικά οφέλη υπό την πίεση του UKIP και των ευρωσκεπτικιστών στο εσωτερικό των Τόρις.

Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Τσέρι Μπλερ, στην πρώην εκλογική του περιφέρεια Σέτζφιλντ, στην κομητεία του Ντάραμ, ο Μπλερ θα προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη επανεκλογή του συντηρητικός Κάμερον τον ερχόμενο μήνα θα οδηγήσει σε μία περίοδο αβεβαιότητας για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Εργατικό Κόμμα, ο Μπλερ αναφέρει ότι «οι θέσεις εργασίας που είναι εξασφαλισμένες ξαφνικά θα τεθούν σε κίνδυνο. Οι αποφάσεις για επενδύσεις θα αναβληθούν ή θα ακυρωθούν. Μία σκιά αβεβαιότητας θα αιωρείται πάνω από τη βρετανική οικονομία» θα πει ο Μπλερ.

Πρόκειται να τονίσει ότι ο Κάμερον δεσμεύτηκε για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να κατευνάσει τους ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του και να επιχειρήσει να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχουν αποστατήσει από τους Τόρις κι έχουν ενταχθεί στο αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UΚΙP).

«Αυτό το ζήτημα, που αγγίζει το μέλλον της χώρας, είναι πολύ σημαντικό για να αντιμετωπίζεται έτσι» θα πει ο Μπλερ και θα επικροτήσει τον νυν ηγέτη των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ επειδή αντιστάθηκε στις πιέσεις και δεν δεσμεύτηκε για δημοψήφισμα.

Ο Κάμερον, οι Συντηρητικοί του οποίου δίνουν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις μάχη στήθος με στήθος με τους Εργατικούς εν όψει των εκλογών της 7ης Μαϊου, έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τις σχέσεις της Βρετανίας με τις Βρυξέλλες και εάν συνεχεία να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ΕΕ έως το τέλος του 2017.