«Στόχος είναι το να δημιουργήσουμε τον δικό μας Γκουαρντιόλα μέσα από αυτό το ταξίδι. Η ΑΕΚ οφείλει να αναδείξει ως επόμενο σημαντικό προπονητή της ένα δικό της παιδί σε αυτή τη διαδικασία επιστροφής». Λόγια ειπωμένα όχι από έναν αλλά από όλους τους ανθρώπους της επόμενης ημέρας στην ποδοσφαιρική Ενωση!

Επιθυμίες που θα είχαν σκορπιστεί στον αέρα αν ο Τραϊανός Δέλλας είχε απομακρυνθεί μετά την περιπέτεια της Γ’ Εθνικής μόνο και μόνο επειδή δεν κατάφερε να κάνει πράξη το ψυχαναγκαστικό «θέλω» ορισμένων και κυρίως την αδηφαγία που χαρακτήρισε στη διάρκεια της σεζόν μερίδα του Τύπου. Αυτή η δίχως νόημα επιμονή για το ανόητο αήττητο στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα το οποίο εν τέλει δεν επιτεύχθηκε.

Ο Μπάγεβιτς ήταν από τους ανθρώπους που καθ’ όλη τη διάρκεια της αμφισβήτησης του προπονητή της Ενωσης επέμενε ότι θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και μάλιστα είχε πει στον Δημήτρη Μελισσανίδη που έλαβε και την τελική απόφαση (αφού βέβαια συναντήθηκε με άλλους τεχνικούς), ότι ένας προπονητής δεν πρέπει να κρίνεται προτού συμπληρώσει τουλάχιστον δύο σεζόν στην ίδια ομάδα. Πόσω μάλλον ο Δέλλας, ο οποίος μόλις είχε πατήσει το δικό του κουμπί εκκίνησης σε αυτό το επάγγελμα.

Το πρώτο σημαντικό παράσημο απονέμεται στον Δέλλα επειδή διατηρήθηκε ψύχραιμος απέναντι στις ανεδαφικές κριτικές και στη λάσπη που εκτοξεύθηκε εναντίον του και δεν ενεπλάκη σε αντιπαραθέσεις, προφανέστατα επειδή γνωρίζει την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται στα Σπάτα καλύτερα από τον καθέναν. Ειδικά όσους τον (κατ)έκριναν με το να ψυχανεμίζονται καταστάσεις και όχι στηριζόμενοι σε πραγματικά γεγονότα και αληθινό ρεπορτάζ.

Το δεύτερο τού απονέμεται επειδή καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του στον πάγκο της Ενωσης, εκτός του ότι απέφυγε να συμπεριφερθεί εκδικητικά όταν η ομάδα απέδιδε πραγματικά καλά, φρόντισε ώστε να αποδίδει όλο και καλύτερα αγώνα με τον αγώνα. Να εξελίσσεται, να παράγει καλό ποδόσφαιρο και να κοντράρει στα ίσια τους αντιπάλους από τις μεγαλύτερες κατηγορίες που προέκυψαν στον δρόμο της στο Κύπελλο Ελλάδας.

Ο Δέλλας είναι το μεγαλύτερο κέρδος της ΑΕΚ σε αυτή τη διετή πορεία της στις μικρότερες κατηγορίες. Κέρδισε έναν προπονητή που πρέπει να στηρίξει για χρόνια και όχι να τον αδειάσει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως τα ονειρεύονται στην Ενωση από την πρώτη σεζόν.