Ισλαμιστές μαχητές και μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς προχώρησαν σε μια σπάνια ανταλλαγή αιχμαλώτων, με τους αντάρτες να απελευθερώνουν 25 γυναίκες και παιδιά σε αντάλλαγμα για έναν από τους στρατιωτικούς τους ηγέτες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απελευθερώθηκαν 10 παιδιά και 15 γυναίκες που είχαν απαχθεί από τους αντάρτες πριν από έναν χρόνο από σιιτικές πόλεις στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Η συμφωνία έγινε ανάμεσα στους ισλαμιστές της οργάνωσης Τζάις αλ Μουτζαχεντίν και φιλοκυβερνητικούς παραστρατιωτικούς με τη μεσολάβηση Κούρδων μαχητών της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έκαναν καμιά αναφορά στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων. Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης για να σχολιάσει την εξέλιξη.

«Οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν απαχθεί (…) και κρατούνταν από διάφορους αντάρτες», ανέφερε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, διευκρινίζοντας ότι οι απαγωγές τους είχαν γίνει από έναν χρόνο ως 18 μήνες πριν.

«Παραδόθηκαν στην Τζάις αλ Μουτζαχεντίν για να χρησιμοποιηθούν σε μια ανταλλαγή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν, οι γυναίκες και τα παιδιά ανταλλάχθηκαν με τον στρατιωτικό ηγέτη της Τζάις αλ Μουτζαχεντίν, ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί τον Αύγουστο.

Οι απαγωγές για λύτρα είναι συχνές στη Συρία, αλλά οι ανταλλαγές αιχμαλώτων ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές είναι ασυνήθιστες. Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο στη Συρία.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι γυναίκες και τα παιδιά κατάγονταν από το Νουμπλ και το Ζαχρά, δύο σιιτικά χωριά που τελούσαν επί μακρόν υπό πολιορκία από αντικυβερνητικούς μαχητές σε μια απομονωμένη σιιτική περιοχή.