Χαμογελώντας (και τρέχοντας) στη βροχή θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ο τίτλος του επετειακού 10ου Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης.

Μια διοργάνωση που άρχισε δειλά δειλά πριν από μια δεκαετία με σκάρτες 600 συμμετοχές και χθες το πρωί, παρά τη δυνατή βροχή, πάνω από 20.000 δρομείς, όλοι με το χαμόγελο στα χείλη, γέμισαν την πόλη της Θεσσαλονίκης και έστειλαν το δικό τους μήνυμα.

Από τους 9χρονους μαθητές των δημοτικών σχολείων μέχρι τον 94χρονο Φώτη Πετρίδη που έβγαλε παλικαρίσια για μια ακόμα χρονιά τα 10.000 μέτρα, οι δρόμοι της Μακεδονίας πλημμύρισαν από τους 20.410 εγγεγραμμένους δρομείς (σε Μαραθώνιο, 5 χλμ., 10 χλμ. και 1.000 μ.) οι οποίοι ήταν περισσότεροι καθώς έτρεξαν πολλοί που ήρθαν την τελευταία στιγμή και δεν πρόλαβαν να εγγραφούν.

Ο Αιθίοπας Μπόνσα Ατόμσα Γκόνφα επικράτησε στον Μαραθώνιο περνώντας την αψίδα του τερματισμού στον Λευκό Πύργο σε χρόνο 2.18.06, επίδοση που θα ήταν ακόμα καλύτερη αν δεν υπήρχε βροχόπτωση και κατά συνέπεια ολισθηρό οδόστρωμα στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής από την Πέλλα προς τη Θεσσαλονίκη.

Καλύτερος Ελληνας (6ος) ο Κυριάκος Συμιριώτης με 2.27.59.

Στον Μαραθώνιο γυναικών, το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Ζερίτου Ουακτζίρα Μπέγκασοου από την Αιθιοπία με χρόνο 2.40.49, με καλύτερη Ελληνίδα την Ελπίδα Συμεωνίδου (6η με χρόνο 3.24.54).

n Με ρεκόρ διαδρομής (το σημείωσε ο νικητής Κώστας Πούλιος του Παναθηναϊκού με χρόνο 1.09.57) και τη συμμετοχή πάνω από 1.000 δρομέων ολοκληρώθηκε στον Μαραθώνα ο 2ος Ημιμαραθώνιος της πόλης, ο οποίος ήταν αφιερωμένος με απόφαση του δημάρχου Ηλία Ψινάκη στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Γκαρίσα της Κένυας.