«Τι δουλειά έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή σαββατιάτικα; Ο Πρωθυπουργός και τόσοι υπουργοί;». Αυτή την ερώτηση έθετε τηλεφωνικά το ένα στέλεχος της ΝΔ στο άλλο το μεσημέρι του Σαββάτου. Μεταξύ σαββατιάτικου καφέ και μεσημεριανού γεύματος και προτού προλάβουν καλά καλά να συνειδητοποιήσουν ότι επρόκειτο για την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα για τα γαλάζια –και όχι μόνο –στελέχη: από του βήματος της Επιτροπής, στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ σχολίασε δηκτικά την απουσία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Λυπάμαι που αποφεύγουν την Επιτροπή οι περισσότεροι που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις παράδοσης της χώρας και της εθνικής κυριαρχίας τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κορυφαία συνεδρίαση στον ναό της δημοκρατίας δεν είναι παρόντες εκείνοι οι οποίοι συμφώνησαν στη σύναψη συμφωνιών που αντιτίθενται στο Σύνταγμα της χώρας και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος.

ΤΟ «ΤΣΙΦΛΙΚΙ». Ακολούθησε μπαράζ αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαιτίας της μη πρόσκλησής τους στην εκδήλωση. Στο στόχαστρο βρέθηκε κυρίως η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία κατηγορήθηκε ότι «εξακολουθεί να θεωρεί τη Βουλή τσιφλίκι της». «Τα κόμματα της συγκυβέρνησης προχώρησαν σε ένα ακόμη θεσμικό ατόπημα, καθώς δεν κάλεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη φιέστα που διοργάνωσαν, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παραβιάζοντας κάθε έννοια κοινοβουλευτικού ήθους και δημοκρατικής ευθύνης. Αυτές είναι διχαστικές επιλογές μονοκομματικού κράτους» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ τόνιζε χθες πως πρόκειται για ένα «σόου». «Είναι μια Επιτροπή που από τη σύστασή της δεν αφορά τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Δεν γίνεται όμως να καλείς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι όλα τα κόμματα. Δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο» υποστήριζε η ίδια γραμμή πληροφόρησης και κατηγορούσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως «αυτές είναι πράξεις που ταιριάζουν σε κομματάρχη».

Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «θεσμικά κακόγουστη παράσταση» και για «ψεύτικη φούσκα περί χρέους». «Αρχισε –υποτίθεται –η διαδικασία συγκρότησης μιας δήθεν Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, σε συνέχεια όσων είχε ανακοινώσει μόνη της η κ. Κωνσταντοπούλου σε μία από τις προσωπικές της συνεντεύξεις, περιστοιχιζόμενη από μια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και έναν Βέλγο, φερόμενο ως ειδικό στο χρέος των χωρών του Τρίτου Κόσμου» συμπληρώνει η Χαριλάου Τρικούπη. Ενώ Το Ποτάμι διερωτάται «με ποιο δικαίωμα στέλνει προσκλήσεις σε όσους εκείνη επιθυμεί, εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;» και χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου «αντιδημοκρατική».

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Κύκλοι του προεδρείου της Βουλής, ωστόσο, αντέκρουαν τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ειδική πρόσκληση για κανένα κόμμα της Βουλής αλλά ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου από τις 17 Μαρτίου –ημέρα ανακοίνωσης σύστασης της Επιτροπής. Σύμφωνα με την ίδια προεδρική πηγή, εκλήθησαν τα μέλη του προεδρείου (αντιπρόεδροι της Βουλής, κοσμήτορες, γραμματείς) να παραστούν στις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Από τη ΝΔ ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης –αλλά και ο Κώστας Κουκοδήμος απάντησε θετικά στην πρόσκληση.

Αντίθετα –και σύμφωνα πάντα με το ίδιο πρόσωπο –ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης απάντησε πως δεν θα μπορέσει να παραστεί. Δεν παρέστη ούτε ο αντιπρόεδρος του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης. Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει από θέση αρχής καθώς υποστηρίζει ότι η Επιτροπή νομιμοποιεί το χρέος στη συνείδηση του κόσμου.

Πάντως, κατά την ίδια γραμμή πληροφόρησης από το προεδρείο της Βουλής, η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης αποδίδεται σε λόγους ουσίας και όχι περιτυλίγματος. Το επιχείρημα δηλαδή είναι πως όπως κόμματα σαν Το Ποτάμι δεν τοποθετήθηκαν ποτέ επί της ουσίας στη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις γερμανικές αποζημιώσεις, κάπως έτσι και τώρα διαμαρτύρονται γιατί επί της ουσίας δεν είχαν κάτι να πουν. Ενώ, σε ό,τι αφορά την παρουσία του Προκόπη Παυλόπουλου, η απάντηση ήταν πως ο τρίτος πολιτειακός παράγοντας της χώρας κάλεσε τον πρώτο και τον δεύτερο για να χαιρετίσουν την Επιτροπή. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ προσκλήθηκαν, παρά μόνο η κυβέρνηση για να δηλώσει και να δεσμευθεί ότι θα στηρίξει τις εργασίες της Επιτροπής» συμπλήρωνε η ίδια πηγή.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΥΜ». Για «ασόβαρα πράγματα» έκανε λόγο χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος και εξηγούσε πως το γεγονός ότι ένα κόμμα διαφωνεί με τη σύσταση μιας επιτροπής δεν σημαίνει πως εάν προσκαλούνταν σε αυτήν δεν θα πήγαινε. Ο ίδιος τόνιζε πως είναι εντελώς διαφορετικό να προσκληθεί το προεδρείο της Βουλής και άλλο τα κόμματα –υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ και οι ΑΝΕΛ δεν διαθέτουν αντιπροέδρους –και καταλόγιζε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου πως «δεν έχει το δικαίωμα να λειτουργεί έτσι» και πως «θίγει το Κοινοβούλιο». «Δεν είναι φόρουμ εδώ, εδώ είναι Βουλή» συμπλήρωνε με νόημα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.