Σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, ας το πούμε καθαρά. Η χώρα σέρνεται και τείνει να εξελιχθεί αμετάκλητα σε μόνιμο παρία της ΕΕ με τον κίνδυνο παύσης πληρωμών. Οι ημερομηνίες πέριξ των Παθών και της Ανάστασης είναι καθοριστικές για τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Βαδίζουμε την οδό του μαρτυρίου!

Η Ελλάδα εξαρτάται από τους εταίρους της εντός του ευρώ. Είναι οι μόνοι που της δανείζουν. Κανείς άλλος. Επιπλέον, το επιτόκιο είναι σαφώς μικρότερο κάθε άλλης δανειακής σύμβασης διεθνώς. Προοπτική της χώρας είναι να βγει στις αγορές, να αποκτήσει μια σχετική ελευθερία κινήσεων, όπως κάνουν όλοι. Μέχρι τότε θα είμαστε με μάσκα οξυγόνου ή θα ακολουθούμε ένα είδος Μνημονίου, όπως και να ονομάζεται αυτό.

Της συγκυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) άλλα ποθεί η ψυχή της. Ως συνήθως, όμως, άλλα η ζωή προστάζει! Θέλει να μείνει στην ευρωζώνη, θέλει τα χρήματα της σύμβασης, θέλει η ίδια να θέτει τους κανόνες και να ελαχιστοποιεί τις υποχρεώσεις, κυρίως θέλει τη διαγραφή του χρέους. Μακάρι, τότε θα ανακράξουμε όλοι μαζί ευγνώμονες «θαύμα, θαύμα!. Θα το εφαρμόσουμε και στα χρέη μας προς τις τράπεζες!

Για την ώρα παρακολουθούμε παλινωδίες, απειλές, γράψε – σβήσε στη περίφημη λίστα Βαρουφάκη. Οι εταίροι απαιτούν πλήρη κοστολόγηση των προτεινόμενων μέτρων. Η κυβέρνηση προτιμά να απαντά πολιτικά. Οι εταίροι επιμένουν, do ut des (σου δίνω, μου δίνεις). Ο χρόνος στενεύει. Η θηλιά σφίγγει. Η κυβέρνηση συνθλίβεται μεταξύ ιδεολογικών δοξασιών και ρεαλιστικών προταγμάτων. Σκοντάφτει πάνω στις αντιφάσεις της, ενώ η κοινωνία ζει σε μια παραλυτική αβεβαιότητα.

Ο φόβος αντιμετώπισης της πραγματικότητας, δηλαδή ο συμβιβασμός, οδηγεί την κυβέρνηση σε κινήσεις αντιπερισπασμού. Επιτροπή για το χρέος, Εξεταστική για το Μνημόνιο. Κολοβή! Δεν περιλαμβάνει την αιτία, την αμαρτωλή νεοκαραμανλική διετία 2007-2009. Μάλλον την επιβραβεύει!

Το παιχνίδι γίνεται επικίνδυνα διχαστικό γιατί όλοι ξέρουν κι ας καμώνονται τους ανίδεους. Βγάζουμε ή δεν βγάζουμε τον μήνα; Ιδού το ερώτημα. Αν δεν σωθεί η χώρα, τίποτα δεν έχει νόημα μετά. Ούτε η Αριστερά!

Ο μεγάλος ισπανός συγγραφέας Θερβάντες έγραφε: «Ο καθένας είναι ο δημιουργός της τύχης του». Εμείς, κατεξοχήν Δον Κιχώτες, επιδιώκοντας χίμαιρες και κυνηγώντας ανεμόμυλους, θα είμαστε άξιοι της δικής μας τύχης. Καλό Πάσχα.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός