Προγραμματική συμφωνία στους τομείς της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο υπουργείο.

Το κείμενο της συμφωνίας προβλέπει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων, που αφορούν κυρίως στην πρόληψη, ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση μίας σειράς θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική προστασία γενικότερα.

Στόχος της συμφωνίας είναι να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε, σε συνεργασία των δύο πλευρών, να ενισχυθεί η προστασία των πολιτών και να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινής τους διαβίωσης.

Μεταξύ άλλων, όπωςανακοίνωσε ο κ. Πανούσης, πέντε κινητές μονάδες-βαν της ΕΛ.ΑΣ. θα τεθούν σε λειτουργία μετά το Πάσχα. Θα πρόκειται για κινητές αστυνομικές μονάδες που θα διατεθούν σε έδρες περιφερειών και σε νομούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εγκληματικότητας.

Καθιερώνεται επίσης ο θεσμός του τοπικού αστυνομικού. Θα λειτουργεί στο πλαίσιο των δήμων σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

Απεμπλέκονται, τέλος, οι αστυνομικοί από γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως επιδόσεις εγγράφων.

Πιο αναλυτικά, οι βασικοί τομείς της συνεργασίας περιλαμβάνουν:

*Την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία περιφέρειας, δήμων, πολιτών, κοινωνικών φορέων και Αστυνομίας, για την εφαρμογή πολιτικών πρόληψης τόσο του εγκλήματος, όσο και της θυματοποίησης.

*Την ενημέρωση και κινητοποίηση πολιτών για την προστασία από απειλές σε καθημερινό επίπεδο (ασφάλεια στο Διαδίκτυο, οδική ασφάλεια, ναρκωτικές ουσίες, σχολικός εκφοβισμός, βίαιη και παραβατική συμπεριφορά νέων, ενδοοικογενειακή βία κ.α.).

*Την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για την ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, την υποστήριξη ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων (μετανάστες, Ρομά, άνεργοι, άστεγοι κ.α.) και την ενίσχυση του σεβασμού στη διαφορετικότητα σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος (Μέγαρα, Ασπρόπυργος κ.α.).

*Τη δημιουργία και αναβάθμιση της υποδομής, καθώς και την κατάρτιση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού (υπαλλήλων και αιρετών) της περιφέρειας και την ενημέρωση των πολιτών για την άμεση ανταπόκριση στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.

*Την παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και υποστήριξης της λειτουργίας της επιτροπής περιφερειακής ασφάλειας και συνεργασίας.

*Τον συντονισμό του επιχειρησιακού σχεδιασμού και την υλοποίηση προγραμμάτων φύλαξης πάρκων και αλσών αρμοδιότητας περιφέρειας Αττικής (Πεδίο Αρεως), όπως και της αποτελεσματικής φύλαξης της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες.

*Την προστασία και ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών της περιφέρειας.

Η περαιτέρω εξειδίκευση και υποστήριξη των δράσεων στους τομείς που συμφωνήθηκαν έχει ανατεθεί στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και τις κατά περίπτωση αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου και της περιφέρειας.

«Με την περιφέρεια Αττικής θέτουμε τις συντεταγμένες για μία εποικοδομητική συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Προηγήθηκε ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου η συνεργασία μας αυτή να είναι ιδιαίτερα αποδοτική. Είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα αυτών των κοινών δράσεων που ξεκινούν άμεσα θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» δήλωσε σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.