«Προτεραιότητά μας εξακολουθεί να είναι ένας έντιμος συμβιβασμός και τα πράγματα εξελίσσονται προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε το πρωί της Μ. Δευτέρας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης στον απόηχο και των επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Μιλώντας στον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο Πάνος Σκουρλέτης προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να κάνει ούτε χιλιοστό πίσω» στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.

Ο Παν. Σκουρλέτης είπε, επίσης, ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξησης των ορίων ηλικίας από τα 55 στα 62 έτη.

«Δεν έχει υπάρξει καμιά τέτοιου είδους σκέψη να χαθούν παγιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι στιγμής. Από εκεί και έπειτα, το τι θα γίνει συνολικά πια, γιατί είναι λάθος το να περιπτωσιολογούμε, υπάρχει ανάγκη να έχουμε συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει βέβαια και σε μια πιο βιώσιμη κατάσταση τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη βρισκόμαστε στην προσπάθεια διαμόρφωσης μια τέτοιας συνολικής πρότασης και φαντάζομαι ότι εντός του 2015, στο τέλος του τρέχοντος έτους, θα είμαστε σε θέση να καταθέσουμε μια τέτοιου είδους συνολική πρόταση» είπε ο υπουργός Εργασίας.

Πιο αναλυτικά, για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων, τον «έντιμο συμβιβασμό» και τη στάση της κυβέρνησης για τα εργασιακά ο Πάνος Σκουρλέτης είπε στον ΒΗΜΑ FM 99,5:

«Αυτή είναι η επιλογή μας, αυτή είναι η πρόθεση μας: να αναζητήσουμε αυτό που έχει ονομαστεί ένας έντιμος και προωθητικός συμβιβασμός. Ήταν η πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί και είναι μια λύση μέσα στην Ευρωζώνη, η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής. Πώς πηγαίνουν αυτές οι συζητήσεις; Δύσκολα, αλλά τελικά θετικά. Μέρα με τη μέρα, τα πράγματα νομίζω ότι αποσαφηνίζονται προς μια θετική κατεύθυνση. Βεβαίως παραμένουν αοριστίες, ερωτηματικά αλλά, όλα αυτά είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που ονομάζουμε πραγματική διαπραγμάτευση.

» Σε ό, τι αφορά αυτό που λέτε και εσείς «κόκκινες γραμμές» εκ μέρους της κυβέρνησης, εξακολουθούν και υπάρχουν. Στον τομέα των εργασιακών, τα πράγματα νομίζω έχουν μια άλλη προσέγγιση. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για μέτρα που ουσιαστικά απαντούν, περιορίζουν τα φαινόμενα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων που υπήρξαν κατά κόρον το προηγούμενο διάστημα. Δεν έχουν δημοσιονομικό αντίκτυπο. Άρα, η εμμονή εκ μέρους κύκλων των δανειστών μας στο να μην επανέλθει, για παράδειγμα, ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων και να αποκτήσουν ισχύ, πρόκειται για μια ιδεολογικού τύπου προσέγγιση όπου θα έπρεπε να την αναζητήσουν αυτή τη στάση σε μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και όχι σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

» Δεν υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση να κάνουμε ούτε χιλιοστό πίσω στα ζητήματα αυτά. Ούτε χιλιοστό!» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς τους