Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης, αυτή τη φορά και με επίκεντρο τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, κινούνται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο ψηφίστηκε τα ξημερώματα της Τρίτηςμε 156 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ), 72 κατά (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ), 22 «παρών» (Ποτάμι, ΚΚΕ), ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όταν με αφορμή πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σε ξένο ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Ο κ. Σαμαράς σπεύδει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπει σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Η μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Θα μείνετε για πολλά χρόνια στην αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι», είπε κλιμακώνοντας το συγκρουσιακό κλίμα.

Παράλληλα, με αφορμή της προαναγγελίας συγκρότησης ανακριτικής επιτροπής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Μας απειλείτε; Εχετε απέναντί σας μια κυβέρνηση «που λέει την αλήθεια και θέλει να βγάλει τη χώρα από τη λάσπη. Η Ελλάδα απώλεσε μεγάλο μέρος οικονομικής δύναμης, αλλά δεν είναι υποταγμένη. Σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι είναι χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη. Εχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική – δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς και εκείνοι», είπε.

«Η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς» τόνισε νωρίτερα ο κ. Α. Σαμαράς. «Κάντε όσες εξεταστικές επιτροπές θέλετε. Δεν μας αγγίζουν. Εμείς τη χώρα θέλουμε να σώσουμε. Εσείς ζητάτε παντού κατασκευή εχθρών» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι αυτό που θα γίνει είναι ανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες όσων θέλουν να μας ρίξουν στα βράχια. Και πρόσθεσε: «Τελικώς οδηγείτε τη χώρα είτε στα βράχια, είτε σε νέο μνημόνιο. Θα απολογηθείτε εσείς».

Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο Μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε επίσης ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Για την συμμετοχή της ΝΔ σε οικουμενική κυβέρνηση ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Δεν μιλάμε για τα δικά μου όνειρα. Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα βγείτε για να βγείτε από τους δικούς σας εφιάλτες» και αν η ΝΔ θα στήριζε μία συμφωνία που δεν θα ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Αντ. Σαμαράς για την Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους. «Σας έχει υποκαταστήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου; Πως πήγατε εκεί όταν ως Πρωθυπουργός είδατε να λείπουν τα άλλα κόμματα. Ο Βαρουφάκης είπε ότι δεν ένοιωθε άνετα και εσείς πήγατε εκεί και πανηγυρίζατε», είπε. Παραδέχθηκε ακόμη ότι «εγώ δεν είχα ως προτεραιότητα την εξεταστική επιτροπή. Ας με τιμωρήσει ο λαός γι’ αυτό. Προτεραιότητά μου ήταν και είναι να σωθεί η χώρα».

«Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Ξέρετε γιατί δεν κάνατε; Γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο Ε. Βενιζέλος», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος ο Πρωθυπουργός στο θέμα της Επιτροπής Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους είπε ότι «μένω στην ουσία και όχι στα κουτσομπολιά. Δεν αξίζει αυτή η αντιπαράθεση».

Πρότεινε «να σας καλέσει η Πρόεδρος της Βουλής και σας υπόσχομαι να είμαι εκεί να σας ακούσω. Εγώ δεν πήγα εκεί για να μιλήσω. Δεν μίλησα καν. Πήγα εκεί για να ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κανένα παιδάκι για να το ξεγελούν;».

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τη ΝΔ να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική επισημαίνοντας πως η ΝΔ με την πρότασή της για έλεγχο από το 1981 και μετά συμπεριλαμβάνει την περίοδο 2009 – 2015, ως υποσύνολο της πρότασής της.

Στην ομιλία του από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική για τα μνημόνια ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θέλουμε την εξεταστική και γι αυτό έχουμε προτείνει σημαντικά πρόσωπα για να έρθουν να καταθέσουν»

»Να θυμάστε όλες και όλοι. Όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μια πλειοψηφία.»

»Αυτό που με θλίβει είναι ότι ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου»

»Ο πρωθυπουργός δηλητηριάζει την ψυχή του Έθνους, ενώ η χώρα είναι σε θέση μάχης και υποτίθεται ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται»

»Έπρεπε να πάει ο κ. Βαρουφάκης να προσκυνήσει στην κ. Λαγκάρντ για να κερδίσουμε την Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων.

»Ξέρετε τι ευθύνη συνεπάγονται οι αντιφατικές δηλώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι σημαίνει για τη χώρα η υποβάθμιση της χώρας; Η εκτίναξη των spreads;

»Ο κ. Τσίπρας έχει ζήσει προληπτικά τις Κάννες του. Και τι θα πει όταν πάει στις εκλογές; Στροφή στην υπευθυνότητα ή έξοδος από το ευρώ;

»Λέει ο κ. Τσίπρας, τι έγινε στις Κάννες; Έγινε ό,τι στις Βρυξέλλες στην επταμερή.

»Ναι, δεν θα πάμε σε Grexit. Θα είμαστε όμως η μαύρη τρύπα της Ευρωζώνης.

»Δυστυχώς η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει κατά το κυπριακό πρότυπο. Λέει ο κ. Τσίπρας. Διαπραγματευόμαστε. Πού και επί ποίου θέματος; Διολισθαίνουμε ως χώρα».

Η συζήτηση είχε προγραμματιστεί για τις 6.00 μ.μ. ωστόσο μέχρι τις 6.35 μ.μ. συνεχιζόταν η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, με τους βουλευτές των κομμάτων να αναμένουν στην αίθουσα της Ολομέλειας την έναρξη της προγραμματισμένης συνεδρίασης.

Τελικά, η Πρόεδρος της Βουλής ανέβηκε στην έδρα στις 6.45, ενώ μετά από μικρής κλίμακας αντιπαραθέσεις και μια σειρά διαδικαστικών θεμάτων που μεσολάβησαν και την ανάγνωση των σχετικών άρθρων του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής ξεκίνησε στις 7.30 μ.μ.

Προς στιγμήν λίγο έλειψε να τιναχθούν όλα στον αέρα όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των κομμάτων θέλει να εκφράσει τα συλλυπητήρια των βουλευτών για τον χαμό της αγωνίστριας της Αριστεράς και αδελφής του Μ. Γλέζου, Μπούμπας Δημητροκάλλη, αλλά και για τον χαμό του εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια εξαίροντας την δημοκρατικότητά του.

Εκείνη την στιγμή ακούστηκαν αντιδράσεις από την πτέρυγα της ΝΔ με την Σοφία Βούλτεψη να σχολιάζει, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες: «Κοίτα που θέλει να κάνει τον Μπάγια ΣΥΡΙΖΑ…».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «είναι ανάρμοστο το σχόλιο και ζητώ την συναίνεσή σας να μην γραφτεί στα πρακτικά», ενώ δεν έδωσε τον λόγο επί προσωπικού στην κυρία Βούλτεψη η οποία συνέχισε να αντιδρά.

Η Πρόεδρος της Βουλής απέδωσε την καθυστέρηση της έναρξης της συνεδρίασης σε τεχνικούς λόγους καθώς το κανάλι της Βουλής μετέδιδε ακόμα την συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε οι συνεδριάσεις να ξεκινούν στην ώρα τους, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορώ να δεχθώ ως άλλοθι ότι το κανάλι της Βουλής αναμεταδίδει τις εργασίες μιας επιτροπής».

«Θα παρακαλούσα να τηρείται η διαδικασία που εσείς η ίδια ορίσατε και όταν υπάρχει επικάλυψη επιτροπής και Ολομέλειας να μην εμποδίζεται η Ολομέλεια», της είπε, ενώ αναφέρθηκε στην ζωντανή μετάδοση των πολλαπλών συνεδριάσεων της επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος.

Το θέμα έθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος καλώντας την «να μην καθιερώσετε την ώρα Κωνσταντοπούλου». Ενώ αναφερθείς στην επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους υποστήριξε ότι «είναι προσωπικό σας δημιούργημα και δεν εδράζεται σε κανένα άρθρο του Κανονισμού της Βουλής».

Ενστάσεις διατύπωσε και η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη για το ότι δεν προσκλήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους, ενώ η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι η συγκρότησης (της επιτροπής) βασίζεται σε διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής και έχει ανακοινωθεί δημόσια, ενώ κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της – παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού – είχαν προσκληθεί όλα τα μέλη του προεδρείου της Βουλής στο οποίο εκπροσωπούνται τα κόμματα.

Πάντως δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα ανήκεστο αφού η διαδικασία συγκρότησης της επιτροπής είναι ανοιχτή» και ως εκ τούτου μπορεί να προσέλθει όποιο κόμμα επιθυμεί για να καταθέσει τις προτάσεις του.

Ωστόσο, την πιο σκληρή κριτική άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης δηλώνοντας ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο στην συγκρότηση της επιτροπής λογιστικού ελέγχου διότι «πάει να νομιμοποιήσει ότι υπάρχει καλό και κακό χρέος», κάτι που απορρίπτει ο Περισσός θεωρώντας ότι το χρέος είναι ένα και έχει να κάνει με τα αίτια που το γεννούν. «Η επιτροπή αναζητεί την αλήθεια και όχι να νομιμοποιήσει κάποιο χρέος», του απάντησε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Εν τω μεταξύ η ΝΔ ζήτησε να μην συζητηθούν από κοινού οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, προκαλώντας το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη για «διαδικαστικού τύπου τερτίπια». «Είναι λυπηρό ότι η ΝΔ επιλέγει μια διαδικασία που στην ουσία αποφεύγει την συζήτηση, διότι το επιχείρημα ότι θα κάνουμε δυο συζητήσεις είναι ένα επιχείρημα για να μην γίνει ουσιαστική συζήτηση», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

«Ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και από τη Χρυσή Αυγή

«Ναι» στην πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής λένε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ και η ΧΑ, μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε σύμφωνη με τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Αντίθετα, η ΝΔ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν, επισημαίνοντας το άστοχο του πολιτικού χρόνου κατάθεσης, κάνουν λόγο για «αντιπερισπασμό», υπονόμευση της συναίνεσης και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις.

Όπως τόνισε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Μητρόπουλος, η χώρα αφέθηκε στον αυτόματο πιλότο του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και παραδόθηκε στις αγορές με ρήτρα αποικίας που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί. Γι αυτό – εξήγησε – η έρευνα πρέπει να είναι βαθιά, να έχει άνεση χρόνου, να έχει την δέουσα επιστημονική βοήθεια και να γίνει χωρίς εντυπωσιασμούς, ρεβανσισμούς και λαϊκιστικές αντιπαραθέσεις.

«Είναι μοναδική ευκαιρία να αναζητήσουμε την πραγματική αλήθεια υπακούοντας στις προγονικές λυτρωτικές επιταγές» είπε προσθέτοντας πως όλοι άλλωστε οι πολιτικοί χώροι είχαν υποσχεθεί αυτή την διερεύνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι αυτό θα προσδώσει νέο κύρος στη χώρα μας, συναίσθηση των αδυναμιών και θα μας δώσει θάρρος για επανεκκίνηση της οικονομίας και αναβάθμιση της πατρίδας στο ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό της εργασίας

Ο Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ) έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη διερεύνηση των αιτιών εισόδου στο Μνημόνιο εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα πορίσματά της θα βοηθήσουν την χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ευρώπης να ελέγξουν στο μέλλον τις κυβερνήσεις τους.

Ο ειδικός αγορητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, υποστήριξε το σκεπτικό της πρότασης του κόμματός του, επισημαίνοντας ότι οι ρίζες των παθογενειών της ελληνικής οικονομίας εντοπίζονται στην δεκαετία του 1980. Όπως είπε μάλιστα, η ΝΔ αισθάνεται υπερήφανη για τις θητείες της στη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ τόνισε πως την ιστορική εξέλιξη της χώρας θα την γράψουμε όλοι μαζί.

Ο κ. Σταϊκούρας, εκτίμησε πως «οι πολίτες στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις μηδένισαν την πλεονάζουσα ερμηνευτική αυθαιρεσία και σκοπιμότητα», σημείωσε όμως ότι η έγκυρη εθνική αυτοαξιολόγηση θα πρέπει να έχει ως στόχο την πολιτική διερεύνηση των πολυσύνθετων πτυχών των εξελίξεων κατά την κρίσιμη περίοδο υπαγωγής στο Μνημόνιο με επιστημονική τεκμηρίωση και πάντως σε κατάλληλο πολιτικό χρόνο και περιβάλλον.

Ο Αρτέμιος Ματθαιόπουλος από την ΧΑ, υποστήριξε ότι η ευθύνη για την υπαγωγή της χώρας στα Μνημόνια είναι συνολική και συλλογική ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για Εξεταστική «προσχηματική που δεν θα έχει αρμοδιότητα» και ως εκ τούτου «οι υπαίτιοι είτε θα μείνουν στο απυρόβλητο, είτε θα τους αθωώσει η Δικαιοσύνη».

Ακόμη διερωτήθηκε ποια είναι τα όρια αυτής της Επιτροπής και οι τομείς ευθύνης της και δήλωσε σύμφωνος με τις προτάσεις που κατατέθηκαν.

Από το Ποτάμι, ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον και την πρακτική του αντιπερισπασμού έναντι της εθνικής συνεννόησης ώστε να καλύψει την αμηχανία της να φέρει σε πέρας την διαπραγμάτευση. Αφού υπενθύμισε πως δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από 47 εξεταστικές Επιτροπές κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, είπε πως το «θέαμα χωρίς άρτο» που προσφέρει η κυβέρνηση, δεν διαρκεί πολύ και θα εξελιχθεί σε οργή.

Πρότεινε δε να συμπεριληφθεί στην διερεύνηση και η περίοδος διακυβέρνησης Καραμανλή.

Από το ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι η πρόταση για την σύσταση αυτής της Εξεταστικής έχει τον χαρακτήρα του αποπροσανατολισμού, την στιγμή που εκφράζεται μια ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη επίτευξης της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους της στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών επιλογών του ευρωμονόδρομου και αποσκοπεί στην όξυνση της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης.

«Κίνηση διχαστική κι ανώφελη, κίνηση πολιτικής τακτικής με μοναδικό κίνητρο τον πολιτικό αντιπερισπασμό» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για Εξεταστική, ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Όπως τόνισε μάλιστα οι λύσεις για τον τόπο προϋποθέτουν ένωση δυνάμεων κι όχι διχασμό και διάσπαση διότι αν και το κομματικό όφελος είναι προφανές δεν έχει καμία σχέση με το δημόσιο συμφέρον.

Τέλος ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε πως αν το κόμμα του είχε την ανάλογη κοινοβουλευτική δύναμη θα κατέθετε πρόταση για έρευνα της περιόδου από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.