Την επιβεβαίωση εμπρόθεσμης πληρωμής της δόσης του Απριλίου έλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ από τον Γιάννη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον και η οποία, όπως δήλωσαν, διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως επικροτεί την επιβεβαίωση που έλαβε από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ότι η Αθήνα θα καταβάλει την οφειλή της προς το Ταμείο στις 9 Απριλίου.

«Χαιρετίζω την επιβεβαίωση από τον υπουργό ότι η πληρωμή προς το Ταμείο θα γίνει στις 9 Απριλίου», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ίδια σημείωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει σε φάση βιώσιμης ανάπτυξης αλλά και για να τονωθεί η απασχόληση.

Οπως είπε, συμφώνησε με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι η αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για πιθανή χρεοκοπία δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας να δοθεί η δυνατότητα στα τεχνικά κλιμάκια να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με τις αρχές.

«Θα εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας στο διηνεκές»

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ ήταν παραγωγική και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει».

«Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Μιλήσαμε για πάρα πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στo brussels group, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Ελλάδα να βγει από την φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στην φάση της δημιουργίας».

«Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο μπρέτον γουντς, η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο γιούρογκρουπ, όσο και στην
Ευρωπαικη Ενωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει την θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης..

Ερωτηθείς, αν θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, απάντησε πως «η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο brussels group και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και με συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Για το ζήτημα αποπληρωμής της δόσης Απριλίου, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές».

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, Πολ Τόμσεν, υπεύθυνος του ΔΝΤ για τα ευρωπαϊκά θέματα.

Με σύμβουλο του Ομπάμα
 
Σημαντικό κρίνεται το ραντεβού που θα έχουν σήμερα Δευτέρα οι κ.κ. Βαρουφάκης και Ρουμελιώτης με την Καρολάιν Ατκινσον, σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας. Η Ατκινσον, παλιά γνώριμη του κ. Ρουμελιώτη από το ΔΝΤ θα ενημερωθεί για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και θα συζητήσει με τους έλληνες αξιωματούχους ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Οι ΗΠΑ έχουν στηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της. Παράλληλα παρακολουθούν στενά τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, θέμα, ωστόσο, που δεν αναμένεται να εξετασθεί στην συνάντηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από