Αίσθηση προκαλεί στη Βρετανία η είδηση ότι ένας εκ των εννέα Βρετανών, οι οποίοι φέρονται πως προσπάθησαν να περάσουν στην εμπόλεμη Συρία μέσω της Τουρκίας – και συνελήφθησαν την Τετάρτη από τις τουρκικές Αρχές – είναι γιος του Σακίλ Αχμέντ, δημοτικού συμβούλου των Εργατικών στο Ροτσντέιλ του Μάντσεστερ.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης και έναν τούρκο βουλευτή της αντιπολίτευσης, οι εννέα Βρετανοί – πέντε ενήλικοι και τέσσερις ανήλικοι – επιβιβάστηκαν στις 12 Μαρτίου σε μια πτήση με προορισμό την Κωνσταντινούπολη από το Χαρτούμ, όπου σπούδαζαν, με πρόθεση να περάσουν στη Συρία.

Οι πέντε ενήλικοι Βρετανοί, οι οποίοι εκτιμάται ότι είναι συγγενείς, όλοι από το Ροτσντέιλ, πρόκειται να επιστρέψουν στη Βρετανία, όπου θα κληθούν να λογοδοτήσουν στις αστυνομικές Αρχές για ποιον λόγο πήραν μαζί τους τέσσερα παιδιά – ηλικίας από ενός έτους έως 11 – σε μία τόσο επικίνδυνη περιοχή.

Ο ίδιος Σακίλ Αχμέντ πάντως δήλωσε ότι ο γιος του είναι «καλός μουσουλμάνος», πιστός στη Βρετανία, και πως από όσο ήταν σε θέση να γνωρίζει το ταξίδι του γιου του ήταν «επαγγελματικό». Τόνισε μάλιστα, ότι εάν είχε την παραμικρή υποψία ότι ο γιος του κινδύνευε να ριζοσπαστικοποιηθεί, θα ήταν ο πρώτος που θα τον ανέφερε στις βρετανικές Αρχές.