Διασφαλισμένα είναι τα χρήματα που πρέπει να καταβληθούν τις δύο επόμενες εβδομάδες για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr τόσο τα 470 εκατ. ευρώ περίπου για την πληρωμή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 9 Απριλίου όσο και τα περίπου 1,1 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να ανανεωθούν επιτυχώς τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 14 και 17 Απριλίου έχουν ευρεθεί μετά από τις άοκνες προσπάθειες του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Άλλωστε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας σήμερα Παρασκευή στον ΑΝΤ1 δήλωσε πως «ότι προβλέπεται να πληρωθεί, θα πληρωθεί», προσθέτοντας πως «ως τώρα τα πράγματα βαίνουν καλώς».

Πάντως, τα επίπεδα ρευστότητας του Δημοσίου είναι οριακά καθώς οι καταθέσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης που μπορούν να δεσμευθούν για πράξεις repos και εκδόσεις εντόκων διαρκώς μειώνονται. Σημειώνεται πως το Μάιο το Δημόσιο θα πρέπει να ανανεώσει έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, αλλά και να καταβάλει στο ΔΝΤ δόσης ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Η κατάσταση είναι πιεστική και λόγω της επιδείνωσης των επιπέδων ρευστότητας των τραπεζών. Το απόθεμα καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει φθάσει στα 136 δισ. ευρώ από 164 δισ. ευρώ το Νοέμβριο, ενώ εάν αθροιστούν και οι καταθέσεις των φορέων γενικής κυβέρνησης οριακά ξεπερνούν τα 147 δισ. ευρώ.

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε εβδομαδιαία βάση να τροφοδοτεί σταθερά με ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA), ωστόσο αυτό θα συνεχίσει να γίνεται για όσο διάστημα οι τράπεζες θεωρούνται φερέγγυες.

Τις τελευταίες ημέρες λόγω των πληρωμών μισθών και συντάξεων, οι τράπεζες πιέσθηκαν πρόσθετα, παρά το γεγονός ότι οι λοιπές εκροές καταθέσεων έχουν περιορισθεί.