Κεντρική συνοικία του Αντεν κατέλαβαν οι μαχητές Χούτι της Υεμένης την Πέμπτη, καταφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στον υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμό, ο οποίος διεξάγει εδώ και μία εβδομάδα αεροπορικές επιδρομές προσπαθώντας να αναχαιτίσει την προέλαση της σιιτικής οργάνωσης, συμμάχου του Ιράν. Την ίδια ώρα, μαχητές της Αλ Κάιντα επιτέθηκαν σε φυλακή στο λιμάνι της Μουκάλα της Αραβικής Θάλασσας, 500 χλμ. ανατολικά του Αντεν, και απελευθέρωσαν περίπου 300 κρατουμένους, μερικοί από τους οποίους είναι μέλη της Αλ Κάιντα, όπως έγινε γνωστό από πηγές στην τοπική αστυνομία και διοίκηση.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ένας από τους δραπέτες είναι ο Χάλεντ Μπατάρφι, στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, τον ισχυρό περιφερειακό κλάδο του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος. Ο Μπατάρφι ήταν ένας επαρχιακός αρχηγός της Αλ Κάιντα, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια στην Υεμένη, δήλωσαν πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας.

Το νότιο λιμάνι του Αντεν ήταν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των μαχητών που είναι πιστοί στον υποστηριζόμενο από τη Σαουδική Αραβία πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, ο οποίος διέφυγε πριν από μία εβδομάδα από το Αντεν και παρακολουθεί από το Ριάντ την κατάρρευση της εξουσίας του.

Οι Χούτι, οι οποίοι κατέλαβαν πριν από έξι μήνες την πρωτεύουσα Σαναά μαζί με οπαδούς του πρώην προέδρου Αλι Αμπντάλα Σάλεχ, άντεξαν οκτώ ημέρες αεροπορικών επιδρομών από τον περιφερειακό συνασπισμό με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία ο οποίος έχει στόχο την επιστροφή του Χάντι στην εξουσία.

Σύμφωνα με κατοίκους της κεντρικής συνοικίας Κράτερ του Αντεν, μαχητές Χούτι και σύμμαχοί τους ήλεγχαν την Πέμπτη το μεσημέρι τη συνοικία, αναπτύσσοντας άρματα μάχης και περιπόλους στους άδειους δρόμους της, μετά τις σφοδρές μάχες που σημειώθηκαν το πρωί.

Είναι η πρώτη φορά που οι μάχες έφθασαν τόσο βαθιά στο κέντρο του Αντεν.

«Οι άνθρωποι φοβούνται, είναι τρομοκρατημένοι», δήλωσε στο Reuters ο Φαρούκ Αμπντού, κάτοικος της περιοχής. «Δεν υπάρχει κανείς στους δρόμους, είναι σαν να έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος των Χούτι είχε δηλώσει την Τετάρτη το βράδυ πως οι μάχες στο Αντεν δείχνουν πως η στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας έχει αποτύχει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από