Ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Λισαβόνας Αντόνιου Κόστα, ο οποίος θεωρείται το φαβορί για να διαδεχθεί τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου στις επικείμενες εκλογές του φθινοπώρου, παραιτήθηκε την Τετάρτη από τον θώκο του για να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Είναι καιρός να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στον δήμο της Λισαβόνας, όπως και στη χώρα», δήλωσε στον Τύπο ο Κόστα, ο οποίος ήταν ο δήμαρχος της πορτογαλικής πρωτεύουσας από το 2007.

Ο 53χρονος Αντόνιου Κόστα αναδείχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πρωθυπουργία σε μια διαδικασία ψηφοφορίας ανοικτή στα μέλη και τους φίλους του κόμματος, έπειτα από μια σκληρή σύγκρουση με τον απερχόμενο γενικό γραμματέα των Σοσιαλιστών Αντόνιου Σεγκούρου.

Οι βουλευτικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμη καθοριστεί επακριβώς, αναμένεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) εξασφάλιζε στις αρχές του Μαρτίου το 38,1% των προθέσεων ψήφου, διατηρούσε δηλαδή ένα προβάδισμα 5 μονάδων επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας η οποία βρίσκεται στην εξουσία από το 2011 (33,3%).

Κατά της λιτότητας...

Το PS κέρδισε τις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου συγκεντρώνοντας το 31,49% των ψήφων, έναντι 27,73% της συμπολίτευσης.

Ομως η αξιωματική αντιπολίτευση κλονίστηκε από την έρευνα για διαφθορά που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού των Σοσιαλιστών, του Ζουζέ Σόκρατες, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 2005 ως το 2011.

Τον Σόκρατες, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στην Εβουρα (νοτιοανατολική Πορτογαλία) είχε επισκεφθεί ο Αντόνιου Κόστα, ο οποίος είχε χρηματίσει υπουργός Εσωτερικών επί των ημερών του στην εξουσία.

Ο Κόστα έχει επικριθεί επανειλημμένα από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος τονίζει κυρίως ότι καθυστερεί χαρακτηριστικά να ανακοινώσει το πολιτικό του πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του, πέρα από ορισμένα μεμονωμένα μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Πρώην ευρωβουλευτής και πολλές φορές υπουργός, με σπουδές νομικής, ο Κόστα τάσσεται υπέρ της αναζήτησης μιας εναλλακτικής έναντι της λιτότητας χωρίς όμως να θέτει εν αμφιβόλω τις δεσμεύσεις της Πορτογαλίας στους πιστωτές της.

Τον Κόστα θα αντικαταστήσει στον θώκο του δημάρχου της Λισαβόνας ο αναπληρωτής του Φερνάντου Μεδίνα.

Από τη δική του πλευρά, ο πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου προειδοποίησε την Τετάρτη ότι εάν ακυρωθούν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θα τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της χώρας, ενώ τόνισε ότι οι ψηφοφόροι θα ταχθούν υπέρ των δικών του προτάσεων στις εκλογές του φθινοπώρου.

«Θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις»

«Οποιαδήποτε πολιτική ακύρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόσαμε, των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής που κάναμε για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα κοστίσει πολύ ακριβά στην Πορτογαλία και στους Πορτογάλους», υπογράμμισε ο Πάσους Κουέλιου μιλώντας στη Βουλή.

«Αλλά πιστεύω σθεναρά ότι θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο (σ.σ. της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα) μετά τις εκλογές, όχι επειδή αυτό οφείλεται στην ξεροκεφαλιά ενός πρωθυπουργού... αλλά λόγω της αποφασιστικότητας των Πορτογάλων που δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια νέα κρίση και αβεβαιότητα για το μέλλον» της χώρας, πρόσθεσε ο κεντροδεξιός επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η αύξηση της ανεργίας πάνω από το 14% τον Φεβρουάριο, μετά τη μείωσή της το περασμένο φθινόπωρο, δεν πλήττει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Πορτογαλίας, αλλά σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να εξακριβώσει πού οφείλεται και να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι η πορτογαλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% του ΑΕΠ φέτος, σημαντικά ταχύτερο του 0,9% που είχε καταγραφεί το 2014, για πρώτη φορά μετά την ύφεση που κράτησε τρία χρόνια κι οφειλόταν στην κρίση χρέους και τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν γα την αντιμετώπισή της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από