Μπερδεύεται περισσότερο το τοπίο γύρω από τη τύχη του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, της πρώτης απ’ ότι όλα δείχνουν μεγάλης ιδιωτικοποίησης όπου θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή, αφού παραμένει το ερώτημα αν θα πουληθεί το 67,7% όπως προβλέπει ο εν εξελίξει διαγωνισμός ή χαμηλότερο ποσοστό με άλλο μοντέλο.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις Δραγασάκη από το Πεκίνο ότι «ο διαγωνισμός για τον ΟΛΠ θα ξεπαγώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, και θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους», χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε στη Βουλή πως ενημέρωσε τους Κινέζους για ένα διαφορετικό μοντέλο «αυτό που προτείνει η κυβέρνηση, για ένα κοινοπρακτικό σύστημα με τη συμμετοχή του Δημοσίου».

Υπό αυτές τις συνθήκες πρόκειται για έναν εντελώς άλλο διαγωνισμό από αυτόν που βρίσκεται σε εξέλιξη, με κυβερνητικές πηγές πάντως να επιμένουν πως έχει βρεθεί η νομική φόρμουλα που επιτρέπει αλλαγές στους όρους του χωρίς να διατρέχει η διαδικασία τον κίνδυνο να ακυρωθεί.

Ποιο μπορεί να είναι αυτό το μοντέλο; Οπως έχουν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ», θα είναι ένα είδος δημιουργίας μεικτής εταιρείας Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (κάτι σαν ΣΔΙΤ ή «αναπτυξιακή κοινοπραξία» όπως το ονομάζει η κυβέρνηση), στην οποία και θα εισφερθεί ένα ποσοστό μετοχών του ΟΛΠ, όχι το 67%, αλλά πιθανότατα ένα μικρότερο πακέτο.

Σύμφωνα, άλλωστε και με την εφημερίδα «Αυγή», «συνεργάτες του Γιάννη Δραγασάκη διευκρινίζουν πως δεν τίθεται θέμα πώλησης του 67,7% του Οργανισμού Λιμένα Πειραιώς (ΟΛΠ), αλλά θα ισχύσουν οι προγραμματικές δηλώσεις περί κοινοπραξιών, ενώ επισημαίνουν πως το Δημόσιο θα διαθέτει αυξημένη παρουσία που θα διασφαλίσει μελλοντικές υπεραξίες οι οποίες θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος».

Στην αγορά πάντως έχουν διαφορετική άποψη, τονίζοντας ότι δεν στέκει νομικά η αλλαγή των όρων ενός διαγωνισμού σε εξέλιξη, καθώς αφενός θα γίνουν προσφυγές από συμμετέχοντες, αφετέρου μπορεί να υπάρξει και αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς (DG Market), που αντικείμενό της είναι ακριβώς το να ελέγχει τις προκηρύξεις που δημοσιεύουν τα κράτη-μέλη, και αν αυτές τηρούνται ή όχι.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πιο «ζεστοι» παίκτες στο διαγωνισμό για τον ΟΛΠ, παραμένουν η κινεζική COSCO και η ολλανδική APM TERMINAL θυγατρική της πανίσχυρης δανέζικης MAERSK.

Οσο για τις χθεσινές δηλώσεις Δραγασάκη στη Βουλή υπάρχει και η άλλη ανάγνωση, ότι είχαν σκοπό και να καθησυχάσουν τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο εσωτερικό της κυβέρνησης, και ειδικά στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, ο οποίος τάχθηκε προ ημερών υπέρ της θέσης (σ.σ. κατά της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου) που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο κ. Δρίτσας είχε υποστηρίξει πως «ο δημόσιος χαρακτήρας του λιμανιού παραμένει, η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ σταματάει εδώ» και πως η κυβέρνηση θα αναστείλει τη διαδικασία πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου. Δεν ήταν άλλωστε ο μοναδικός υπουργός που είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις.

«Ξεκαθαρίζει» διαγωνισμούς το ΤΑΙΠΕΔ

Στο ΤΑΙΠΕΔ στο μεταξύ, η νέα του ηγεσία αναμένει μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες (πιθανώς και αύριο) να λάβει τις πρώτες πολιτικές κατευθύνσεις για το πως θα κινηθεί. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις δεσμεύσεις που θα συμφωνήσει η χώρα στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων. Η κυβέρνηση ελπίζει να αλλάξει το πλαίσιο, αλλά από την άλλη πλευρά οι δανειστές πιθανότατα να επιμείνουν ότι πρέπει να «γίνει σεβαστή η διαδικασία για όσους διαγωνισμούς βρίσκονται βρίσκονται σε εξέλιξη» (14 περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, καθώς επίσης ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κλπ).

Προτεραιότητα φυσικά με βάση και τα όσα έχουν γίνει γνωστά αποτελούν ο ΟΛΠ, μαζί με την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τα περιφερειακά αεροδρόμια και το Αμοιβαίο Ιπποδρομιακό Στοίχημα. Κινητικότητα θα υπάρξει και ως προς το Ελληνικό για το οποίο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας είχε δηλώσει προ δύο εβδομάδων στην Βουλή πως έχει «προβλήματα και πως η διαδικασία αξιοποίησής του είναι τόσο διάτρητη που δεν μπορεί να υλοποιηθεί» παραπέμποντας σε αναμόρφωσή της.