Παράταση της αγωνίας για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές προμηνύουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ενώ έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εξάντληση των διαθεσίμων του Δημοσίου.

Πηγές των δανειστών διεμήνυαν χθες ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δεν είναι ικανοποιητικές, καθώς χαρακτηρίζονται από «αοριστία» και ισχυρή δόση «αισιοδοξίας» ως προς τα προβλεπόμενα αποτελέσματά τους. Με άλλα λόγια, οι δανειστές αμφισβητούν την αποδοτικότητα των μέτρων που έχει προτείνει η κυβέρνηση και ζητούν άλλα, πιο συγκεκριμένα και πιο σίγουρης απόδοσης. Στο ερώτημα ποια είναι τα άλλα μέτρα που αντιπροτείνουν, πηγές των δανειστών έλεγαν ότι αυτοί βαδίζουν με βάση το Μνημόνιο. Επομένως, είναι προφανές ότι στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι εκκρεμότητες που έχει αφήσει η προηγούμενη αξιολόγηση, τις οποίες όμως η κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει στον βαθμό που συνιστούν υφεσιακά μέτρα.

Ετσι οι συζητήσεις σε Αθήνα και Βρυξέλλες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με άγνωστο τον χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσής τους, καθώς η πρόβλεψη από πλευράς δανειστών ήταν χθες ότι αυτές θα είναι «δύσκολες». Χαρακτηριστικά, πηγή της ευρωζώνης ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει προκειμένου να βρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια έστω και μερική εκταμίευση δόσης.

Μεγάλη Εβδομάδα. Επίσης, είναι ενδεικτικό ότι πηγή των δανειστών εκτιμούσε χθες πως τα διαθέσιμα του ελληνικού Δημοσίου δεν θα εξαντληθούν πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου. Αυτό ίσως σημαίνει ότι οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να πιέσουν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες ακόμη πριν καταλήξουν σε λύση. Αλλωστε, αυτή την Κυριακή είναι το καθολικό Πάσχα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κλείνουν από την Παρασκευή, ενώ η επόμενη είναι η δική μας Μεγάλη Εβδομάδα.