Ασκήσεις ισορροπίας στον δρόμο προς τη συμφωνία με τους δανειστές κάνει η κυβέρνηση. Και στην προσπάθειά της να υπάρξει θετική κατάληξη που θα επιταχύνει την προοπτική της ρευστότητας, επιδιώκει να γεφυρώσει τις αποστάσεις τόσο στο εξωτερικό –στις παρατεινόμενες διαβουλεύσεις με θεσμούς και δανειστές –όσο και στο εσωτερικό της χώρας ενημερώνοντας πολιτικά κόμματα και εσωκομματική αντιπολίτευση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Τόσο στο κυβερνητικό συμβούλιο που συγκάλεσε όσο και στην Πολιτική Γραμματεία που προηγήθηκε χθες, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για δυσκολίες που συναντώνται στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με αιχμή τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρέδωσε το Μαξίμου. Ωστόσο ο Πρωθυπουργός υπονόησε ότι, παρά τις όποιες αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πιθανότατα θα επέλθει συμφωνία. Κι αυτό χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να παραβιάσει ή να απαλύνει τις δικές της κόκκινες γραμμές, που δεν είναι άλλες όπως κατέστησε σαφές από τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή αλλαγές που θα προκαλέσουν απορρύθμιση στην αγορά εργασίας.

ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Παρά την αισιοδοξία του, πάντως, ανέφερε με σαφήνεια ότι σε περίπτωση που η πλευρά των εταίρων – δανειστών διατηρήσει την ακαμψία της στο πακέτο Ασφαλιστικό – Εργασιακό, τότε ενδεχομένως θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για ρήξη.

Αυτό είναι όμως το χειρότερο σενάριο. Γιατί τα μηνύματα που εκπέμπουν Αθήνα και Βρυξέλλες συγκλίνουν στο ότι παρότι το Brussels Group δεν εμφανίζεται ενθουσιασμένο από τις ελληνικές προτάσεις, δεν τις κρίνει και αμελητέες. Σε αυτή τη βάση εξελίσσεται η συζήτηση, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να κάνουν τις μικρότερες υποχωρήσεις.

Για παράδειγμα. Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται από την αρχή οποιαδήποτε συζήτηση στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό, τομείς για τους οποίους και ασκούνται οι ασφυκτικές πιέσεις. Δεν συζητεί καθόλου την πιθανότητα ομαδικών απολύσεων, που αξιώνουν οι δανειστές. Δείχνει όμως ελαστικότητα στο θέμα της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, σε διοικητικά θέματα, ακόμη και στη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Ο ΦΠΑ. Από την ενημέρωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε υπουργούς και στελέχη προκύπτει επίσης ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν υποκύπτει στις πιέσεις για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ούτε καν στα λεγόμενα κοσμικά. Μάλιστα όπως, έγινε γνωστό από τις συζητήσεις στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα οι ξένοι διαπραγματευτές δεν γνωρίζουν ότι η Κρήτη κινείται με συντελεστή 23%, σε αντίθεση με τα λοιπά νησιά.

Οσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις ο Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι αυτές θα κινηθούν στο πλαίσιο της «αξιοποίησης», δηλαδή ότι επιδιώκεται συμμετοχή του δημόσιου τομέα σε ευρύτερες κοινοπραξίες. Πάντως, στις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει ειδική αναφορά σε λιμάνια, αεροδρόμια ή άλλους προς πώληση κρατικούς οργανισμούς. Το σημείο στο οποίο εξακολουθεί να ανθίσταται η ελληνική πλευρά αφορά αξιώσεις των δανειστών να έχουν γενικότερη εποπτεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στην ΕΛΣΤΑΤ και στην κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάτι που θα σήμαινε όμως –σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα –«εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας».

ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ. Παράλληλα το Μαξίμου επιθυμεί να αμβλύνει την αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κριτική από τα πολιτικά κόμματα με αιχμή τη διαπραγμάτευση έχει χτυπήσει κόκκινο και ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι θα ενημερώσει τη Βουλή «για να δείξουμε ότι είμαστε καθαροί και να πούμε τι ακριβώς συμβαίνει». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει με ειλικρίνεια και θα επισημάνει τι ακριβώς έχει μεσολαβήσει από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έως σήμερα. Θα διευκρινίσει επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να κινηθεί πίσω από τις γραμμές της.

Ο Πρωθυπουργός θα πει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι κοστολογημένο, ότι προβλέπει έσοδα πάνω από 3 δισ. ευρώ για το 2015, ότι δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και ότι οι δράσεις που προτείνονται μπορεί να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ. Απευθυνόμενος στο Σώμα της Βουλής θα επαναλάβει πως στόχος της νέας συμφωνίας είναι να σχεδιαστούν οι κατάλληλες πολιτικές ώστε το βάρος να μετατεθεί από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα για να πληρώσουν οι «έχοντες και κατέχοντες».

Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου εφησυχάζει. Γνωρίζει πως τα προβλήματα είναι μεγάλα και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποκριθεί τάχιστα στις οικονομικές υποχρεώσεις του Απριλίου. Συγχρόνως γίνεται αισθητή και η στάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η οποία προς το παρόν τουλάχιστον αποφεύγει τους υψηλούς τόνους. Ετσι χθες και στην Πολιτική Γραμματεία ούτε η Αριστερή Πλατφόρμα αναλώθηκε σε γκρίνιες ούτε υπήρξε ένταση επί της ουσίας των θεμάτων.