Τρεις ομάδες από την Κρήτη στη Σούπερ Λίγκα; Αυτό το ιδανικό ποδοσφαιρικά σενάριο για το νησί, με την κοινή παρουσία ΟΦΗ, Εργοτέλη και Πλατανιά στις δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδους, δύσκολα θα ξανασυμβεί. Τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.

Την Κρήτη τη ματιάσανε! Ο ΟΦΗ, η μεγάλη ομάδα του τόπου που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας το 1987, έφθασε δύο φορές στις 16 του Κυπέλλου UEFA και είχε μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, αποχώρησε ήδη από το πρωτάθλημα και ετοιμάζει βαλίτσες, όπως όλα δείχνουν, για την Γ’ Εθνική, προκειμένου να αποφύγει τα πολλά χρέη που έχει (άνοιγμα 13 εκατ. ευρώ). Η ιστορική ομάδα δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα οικονομικά της προβλήματα, τα σοβαρά οικονομικά λάθη που έγιναν από εκείνους που ανέλαβαν το τιμόνι τα τελευταία χρόνια και ήταν αυτοί που με τις επιλογές τους την οδήγησαν τελικά στην καταστροφή.

Τώρα αναζητεί ένα νέο πλάνο αλλά πάνω από όλα χρηματοδότη, να την αναλάβει από χαμηλά και να την οδηγήσει ξανά στις μεγάλες κατηγορίες.

Ο ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ. Ο Εργοτέλης χρειάζεται ένα θαύμα για να εξασφαλίσει την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα. Με τους 25 βαθμούς που έχει σήμερα, για να φθάσει στο «μαγικό» 40 που δείχνει να αποτελεί όριο σωτηρίας θέλει πέντε στα πέντε στα παιχνίδια που απομένουν.

Φιλοξενεί στο Παγκρήτιο Πανθρακικό, Κέρκυρα, Λεβαδειακό (τελευταία αγωνιστική) και θα παίξει εκτός με Ξάνθη και Γιάννινα. Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Ο θάνατος του ευεργέτη της δεύτερης ομάδας του Ηρακλείου Απόστολου Παπουτσάκη υπήρξε οδυνηρός και καθοριστικός για το μέλλον της.

Η σημερινή διοίκηση που διαχειρίζεται ουσιαστικά τις μετοχές του αείμνηστου κυρ Απόστολου, έπειτα από εντολή του γιου του, Δημήτρη Παπουτσάκη, ο οποίος αποχώρησε από το ποδόσφαιρο μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχει φιλότιμο, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Τα οικονομικά προβλήματα και στον Εργοτέλη είναι υπαρκτά. Το άνοιγμά του είναι περίπου 4-5 εκατ. ευρώ και αν δεν μείνει στη μεγάλη κατηγορία τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το σενάριο της Γ’ Εθνικής δεν αποκλείεται να «παίξει» και για τον Εργοτέλη σε περίπτωση υποβιβασμού.

Ο ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ. Ο Πλατανιάς, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό, αν δεν τα καταφέρει τελικά ο Εργοτέλης, να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κρήτης στη μεγάλη κατηγορία τη νέα χρονιά.

Εχει 31 βαθμούς αλλά στην ουσία 37, καθώς θα πάρει και 6 βαθμούς από Νίκη Βόλου και ΟΦΗ που έχουν αποχωρήσει. Υποδέχεται στο γήπεδό του Βέροια, Παναιτωλικό και Ολυμπιακό και πιθανότατα η υπόθεση παραμονής να τελειώσει για αυτόν αν κερδίσει τη Βέροια, στο αμέσως επόμενο εντός έδρας παιχνίδι του.

Πλεονέκτημα για την ομάδα των Χανίων, που έχει το καλύτερο πρόγραμμα από όλες τις ομάδες που μάχονται για την παραμονή στην κατηγορία, το γεγονός ότι δεν ξαναφεύγει από το νησί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος και έχει –σε κάθε περίπτωση –την κατάσταση στα χέρια της και στα πόδια των ποδοσφαιριστών της.