Οι εμφύλιοι πόλεμοι, η υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου και η μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για όλα σχεδόν τα προϊόντα, από τον καφέ έως το γάλα, προκαλούν μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πολλών χωρών.

Ανάμεσα στις 39 χώρες που το 2015 αναμένεται να καταγράψουν ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών –τον ευρύτερο δείκτη του εμπορίου σε αγαθά και υπηρεσίες –βρίσκονται πλούσιες αναπτυγμένες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία, και χώρες που έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα από συγκρούσεις, όπως είναι ο Λίβανος. Η χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής αναμένεται να καταγράψει φέτος 13,9% έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες για τις οποίες διενήργησε έρευνα το Bloomberg.

Η οικονομία του Λιβάνου έχει δεχτεί καίριο πλήγμα από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται για τέσσερα χρόνια στη γειτονική Συρία, όπου η Χεζμπολάχ μάχεται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο το 2% φέτος, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.

Στη λίστα βρίσκεται ακόμη η γειτονική Τουρκία, όπου όμως το έλλειμμα αυτό μειώνεται. Υποχώρησε στα χαμηλά 27 μηνών τον Ιανουάριο χάρη στην ισχυρή εσωτερική ζήτηση αλλά και την αύξηση των εξαγωγών που έχουν ενισχυθεί από την εξασθένηση της τουρκικής λίρας.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας δημιουργείται εδώ και χρόνια. Η χώρα που είναι πανίσχυρη στο εμπόριο είχε πλεονάσματα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Οταν όμως δέχτηκε πλήγμα από την παγκόσμια ύφεση, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση για πρώτες ύλες, το πλεονέκτημα της χώρας εξανεμίστηκε. Η Βραζιλία, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας και ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καλαμποκιού, εξάγει ακόμη πετρέλαιο. Επίσης έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

ΒΟΥΛΙΑΞΑΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ. Καθώς η παγκόσμια ανάπτυξη δέχτηκε πλήγμα από την κρίση, βούλιαξαν οι τιμές των εμπορευμάτων και μαζί με αυτές και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βραζιλίας. Η χώρα παρουσίασε πλεόνασμα 1,9% στο ισοζύγιο τον Απρίλιο του 2005. Από τότε μέχρι σήμερα η κατάσταση αντιστράφηκε. Ετσι τον Ιανουάριο του 2015 κατέγραψε έλλειμμα 4,2% επί του ΑΕΠ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg, που περιλαμβάνει 22 διαφορετικές τιμές, έχει υποχωρήσει 36% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Φέτος υποχωρεί ήδη 4%.

Η Νέα Ζηλανδία ίσως παρουσιάσει το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του 2015 ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι τιμές πολλών προϊόντων που εξάγει. Οι τιμές των γαλακτοκομικών έχουν καταγράψει βουτιά 37% από τις αρχές του 2014, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΝΖ Bank. Το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα αναλογούν στο 25% των συνολικών εξαγωγών της χώρας αυτής.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στους 15 μεγάλους χαμένους του εμπορίου για το 2015, αλλά ούτε και στους μεγάλους κερδισμένους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει φέτος πλεόνασμα 1,2% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η ισχυρή στερλίνα εξακολουθεί να προβληματίζει τους εξαγωγείς της Βρετανίας. Η χώρα δεν έχει καταγράψει πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Τα νέα στοιχεία για το ισοζύγιο της Βρετανίας αναμένεται να δουν το φως της δημοσιότητας στις 31 Μαρτίου και να δείχνουν έλλειμμα 5% στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

© Bloomberg News