Ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία από το Ειδικό Δικαστήριο στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Εξι από τα μέλη του δικαστηρίου πρότειναν ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Λίγο νωρίτερα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου είχε κριθεί ένοχος κατά πλειοψηφία για το πλημμέλημα της νόθευσης εγγράφου.

Πέντε μέλη του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Νίκος Πάσσος, είχαν τη γνώμη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κριθεί αθώος, ενώ τρία μέλη είχαν την άποψη ότι πρέπει να κριθεί ένοχος για κακουργηματική νόθευση.

Με την ίδια απόφαση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κρίθηκε αθώος για το κακούργημα της απόπειρας απιστίας.

Ομόφωνα το δικαστήριο αναγνώρισε στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Η εισαγγελέας πρότεινε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Οι δικαστές που τον καταδίκασαν έκριναν ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου διέγραψε τα τρία αρχεία με τα συγγενικά του πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ, με σκοπό να διαφυλάξει την πολιτική του εικόνα.

Δεν δέχθηκαν, όμως, ότι αποδείχθηκε ζημιά εις βάρος του Δημοσίου.

Οι δηλώσεις της υπεράσπισης

Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσαν:

«Το δικαστήριο μετά από μια μακρά, νηφάλια και εξονυχιστική διαδικασία κατέληξε σε μια κρίση με ισχυρή μειοψηφία η οποία θέτει ευθέως αν αμφιβόλω την ενοχή. Από την απόφαση βεβαιώθηκε οτι δεν είχε την ιδιοτέλεια να ωφελήσει τον εαυτό του ή οποιονδήποτε τρίτο. Και ότι δεν επιχείρησε να ζημιώσει το Δημόσιο. Όλα αυτά πιστοποιούν το ήθος του για το οποίο η υπεράσπιση διατηρεί την υπερηφάνεια της», είπε ο Βασίλης Δημακόπουλος.

«Είμαι ευτυχής που με αφορμή αυτό το δικαστήριο γνώρισα τον κ. Παπακωνσταντίνου. Για το ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια του που δεν αμφισβητήθηκαν ούτε από το δικαστήριο. Από την άλλη πλευρά θέλω να πω η ζέση και το μένος αυτών που προκάλεσαν το θέμα ώδινεν όρος» δήλωσε ο Τάκης Βασιλακόπουλος.

Τι είπε ο πρόεδρος

Kλείνοντας τη δίκη, ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Νίκος Πάσσος, απευθυνόμενος στον κ. Παπακωνσταντίνου, του είπε: «Το δικαστήριο εξήντλησε την επιείκειά του, με την ευχή αυτό να αποτελέσει οδηγό, αν και έχετε ήδη πάρει την απόφασή σας και έχετε εγκαταλείψει την πολιτική».

Ο κ. Πάσσος προέτρεψε τον Γ. Παπακωνσταντίνου «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο μέλλον, όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή».

Ο πρόεδρος ευχήθηκε «καλό Πάσχα» σε όλους τους παράγοντες της δίκης και είπε στον πρώην υπουργό: «Πηγαίνετε καίτοι μη αμαρτάνετε».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου είχε προτείνει ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου την ενοχή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και για τα δύο εγκλήματα (σ.σ. της απόπειρας απιστίας και νόθευσης εγγράφου) και ευελπιστώ ότι κάποια στιγμή θα είμαστε περήφανοι για το κράτος μας και τη διοίκησή μας που θα πρέπει να αναβαθμιστεί και θα έχει προς τα έξω και προς τα μέσα μια καλύτερη εικόνα» είχε πει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

«Μόνον ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συμφέρον να διαγράψει τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ και αυτός το έκανε» υποστήριξε κατά την αγόρευσή της η Ξένη Δημητρίου, συμπεραίνοντας πως «αυτός έκανε τις διαγραφές, είτε για να ωφελήσει τους συγγενείς του και να μην πληρώσουν φόρους, είτε για προστατεύσει τον εαυτό του και να μην εμφανιστεί ότι είχε συγγενείς στην περίφημη λίστα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από