Ακυρώνονται και επίσημα οι αυξήσεις της ΡΑΕ στο πράσινο τέλος των λογαριασμών ρεύματος, γνωστό ως ΕΤΜΕΑΡ, το οποίο και θα παραμείνει τελικά παγωμένο στα περυσινά επίπεδα.

Το πάγωμα θα προβλέπεται σε τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει προς συζήτηση, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη ; Οτι ακόμη και αν κάποιοι οικιακοί καταναλωτές, αγρότες, επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, έχουν λάβει ή πρόκειται να λάβουν τις επόμενες ημέρες εκκαθαριστικούς λογαριασμούς από τη ΔΕΗ με την επιβάρυνση των επιπλέον 2 ευρώ το τετράμηνο (ή 1,16 ευρώ ανά χίλιες κιλοβατώρες) το πιθανότερο είναι ότι η επιπλέον χρέωση θα συμψηφιστεί με τον επόμενο λογαριασμό. Διευκρινήσεις για το θέμα αναμένεται ότι θα δοθούν από τη ΔΕΗ, αφού το θέμα αφορά πολλούς καταναλωτές κρίνοντας από τα πολλές χιλιάδες εκκαθαριστικά που έχουν ταχυδρομηθεί έχοντας συμπεριλάβει την αύξηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η δια νόμου αναδρομική μείωση των τελευταίων χρεώσεων του ΕΤΜΕΑΡ επελέγη από τον αρμόδιο υπουργό Παναγιώτη Λαφαζάνη επειδή η ΡΑΕ δεν διέθετε τη νομική κάλυψη να πάρει πίσω την απόφασή που έλαβε στις 31 Δεκεμβρίου 2014 και η οποία δημοσιεύτηκε με μεγάλη καθυστέρηση στο ΦΕΚ στις 4 Μαρτίου 2015.

Αν κάτι προκύπτει από το σχέδιο τροπολογίας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο είναι ότι με την κάλυψη του υπουργού Ενέργειας, δεν πρόκειται να υπάρξουν αναπροσαρμογές στο ΕΤΜΕΑΡ ούτε στο πρώτο, ούτε στο δεύτερο 6μηνο του 2015, ακόμη κι αν το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ συνεχίσει να αυξάνεται. Επισημαίνεται ότι βάση νόμου, η ΡΑΕ είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόζει το ΕΤΜΕΑΡ δύο φορές το χρόνο.

Στην πραγματικότητα, το υπουργείο θα πρέπει είτε να βρει άλλους τρόπους για να καλύψει το έλλειμμα, πέραν των καταναλωτών, είτε να αφήσει το λογαριασμό ελλειμματικό. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ένα έλλειμμα που καλώς εχόντων των πραγμάτων είχε υπολογιστεί ότι προς το τέλος του έτους θα ήταν κάπου κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τις πληρωμές των παραγωγών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Διότι στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, επισημαίνεται πως το πάγωμα των αναπροσαρμογών του ΕΤΜΕΑΡ κρίθηκε αναγκαίο προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα «επανεκτίμησης και επαναπροσδιορισμού των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999 για την εξυπηρέτηση των σκοπών που επιδιώκει, χωρίς την εν τω μεταξύ επιβάρυνση των καταναλωτών από τυχόν αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ».

Θυμίζουμε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε η ΡΑΕ δεν έγιναν για να καλυφθούν πληρωμές παραγωγών ΑΠΕ, αλλά για να επιδοτηθούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με 25 εκατ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στην επιστροφή του 20% του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων («αντιστάθμιση»).