Η περίφημη διεύρυνση που αναζητά το ΠΑΣΟΚ και ο χώρος δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας. Μπορεί, όμως, η ανάγκη να ανοίξει ο χώρος σε νέα βάση να σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του. Το μήνυμα αυτό εκπέμπουν στελέχη της Κεντροαριστεράς, όπως ο Παντελής Καψής, ο Γιάννης Τούντας και ο Νίκος Μπίστης που οργάνωσαν χθες στο Τιτάνια εκδήλωση για την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Το χθεσινοβραδινό μήνυμα ήταν σαφές: το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του και χρειάζεται μια ευρύτερη συνένωση δυνάμεων του χώρου.

Αυτή θα μπορούσε να γίνει σε δύο φάσεις. Σε πρώτο χρόνο το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να αποφασίσει στο ιδρυτικό του Συνέδριο τη μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Σε δεύτερο χρόνο, όλες οι κεντροαριστερές δυνάμεις που έχουν αποφασίσει να συνασπιστούν θα συγκροτήσουν μια ιδρυτική επιτροπή του νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα. Σε κάθε περίπτωση διαμηνύεται ότι ακόμη και αν το ΠΑΣΟΚ δεν το αποφασίσει, η προσπάθεια θα προχωρήσει με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα σχήμα-ομπρέλα των προθύμων (ακόμη και με στελέχη του Ποταμιού) που θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα καλό ποσοστό στις επόμενες εκλογές.

Λεπτομέρεια με σημασία: χθες το βράδυ στο Τιτάνια έδωσαν το «παρών» στελέχη της ΔΗΜΑΡ, του Ποταμιού και γερά ονόματα του ΠΑΣΟΚ. Μένει να φανεί αν σε μια επανάληψη του λανσαρίσματος της Πρωτοβουλίας των 58 στο Ακροπόλ (όπου είχαν δώσει το «παρών» και ο Κώστας Σημίτης και ο Βαγγέλης Βενιζέλος) τα συγκεκριμένα στελέχη εμφανίστηκαν για να στηρίξουν την προσπάθεια ή απλώς για να την «κάψουν».