Εκκλήσεις για την παροχή βοήθειας στο Βανουάτου, το οποίο χτυπήθηκε από τον ισχυρότατο κυκλώνα Παμ, αφήνοντας πίσω του νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, απηύθυναν διεθνείς οργανισμοί αρωγής. Ο κυκλώνας, κατηγορίας 5, έπληξε τα δύο τρίτα του νησιωτικού έθνους, ενώ κατέστρεψε καλλιέργειες και αλιευτικά σκάφη, αυξάνοντας τον κίνδυνο έλλειψης τροφίμων και εκδήλωσης ασθενειών.

Κάτοικοι του νησιού Τάνα είπαν ότι τα τρόφιμα και βασικές προμήθειες λιγοστεύουν επικίνδυνα, ενώ οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να δίνουν μάχη προκειμένου να φτάσουν σε απομακρυσμένα νησιά που έχουν πληγεί από το πέρασμα του κυκλώνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν ότι ο επίσημος απολογισμός των νεκρών είναι 11, ωστόσο πολλοί αξιωματούχοι εικάζουν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά όταν οι ομάδες διάσωσης καταφέρουν να φτάσουν στα απομακρυσμένα νησιά.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την ασφάλεια και την ευημερία πολλών κοινοτήτων που επλήγησαν από τον κυκλώνα, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο με βάρκες», δήλωσε η Ορέλια Μπάλπε, επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή. «Για ένα μικρό έθνος όπως το Βαναουάτου, αυτό αποτελεί μια τεράστια καταστροφή και απαιτείται διεθνής ανταπόκριση», πρόσθεσε.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τις χερσαίες υπηρεσίες αρωγής προκειμένου να βοηθήσει στη διανομή τροφίμων, αφού οι καλλιέργειες μπανάνας και καρύδας καταστράφηκαν, ζώα σκοτώθηκαν και βάρκες και αλιευτικά βυθίστηκαν.