«Συνεχίζω να είμαι ανήσυχος, δεν είμαι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

Μάλιστα, σε αυστηρό τόνο, προειδοποίησε τόσο την Αθήνα όσο και τις Βρυξέλλες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμμαζευτούν»,

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι ανησυχεί για τον ρυθμό με το οποίο προχωρά η διαδικασία για τη διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος.

Νωρίτερα, σε μια απόδειξη ότι η Αθήνα έχει απολέσει και αυτά τα λίγα ερείσματα που είχε στις Βρυξέλλες τα τελευταία 24ωρα, ο γάλλος Επίτροπος για τις Οικονομικές Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ως τώρα κρατούσε μια πιο φιλική στάση, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση ότι το Eurogroup δεν θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος.

Επιβεβαιώνοντας το χάσμα που έχει επέλθει στις σχέσεις Ελλάδας- πιστωτών ο Πιέρ Μοσκοβισί, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε πως ενώ το Eurogroup έχει ισχυρή βούληση να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη δεν θα το κάνει με κάθε κόστος.

«Χρηματοοικονομικά ατυχήματα μπορούν να συμβούν. Καθήκον μας όμως, δεν είναι να το οργανώσουμε αυτό, αλλά να το αποτρέψουμε», δήλωσε.

Αν και ο Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα θα επιφέρει μεγάλες πολιτικές ζημίες, ωστόσο ξεκαθάρισε τα εξής: «Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος, αλλά με αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες είναι αποδεκτές και για τις δύο πλευρές».

Εν τω μεταξύ, ικανοποιείται τελικά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για συζήτηση του ελληνικού ζητήματος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η εξαμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, στις 9 μ.μ. την Πέμπτη.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν εκτός από τον Πρωθυπουργό, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Οι επαφές θα γίνουν υπό το αρνητικό κλίμα που έχει καταγραφεί το τελευταίο 24ωρο για την Ελλάδα και λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο Βερολίνο.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης είπε πως θα θέσει το θέμα της ρευστότητας στις συναντήσεις που θα έχει με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.