Πτήσεις εκτάκτου ανάγκης με ελικόπτερα ετοιμάζουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις σε νησιά του Βανουάτου που είναι απομακρυσμένα και ενδέχεται να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Παμ.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν τις προσπάθειες ανάκτησης των επικοινωνιών με τα απομακρυσμένα νησιά.

Εξαιτίας του κυκλώνα Παμ, 24 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 3.300 κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι, αφού ο κυκλώνας κατέστρεψε σπίτια, ισοπέδωσε κτήρια και προκάλεσε ζημιές σε δρόμους. Αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί μόλις καταστεί δυνατή η προσέγγιση των πιο απομακρυσμένων νησιών.

«Δεν έχουμε καμία επαφή με τα εξωτερικά νησιά και προτεραιότητά μας είναι η ανάκτηση των επικοινωνιών. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι δεν έχουμε κανένα νέο από αυτά τα νησιά», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Μετανάστευση (ILM) Τζο Λόρι. «Εάν οι καταστροφές είναι τόσο εκτεταμένες όσο φοβόμαστε σε αυτά τα νησιά, τότε είναι πολύ πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί σημαντικά», είπε ο ίδιος.